In een eerder blog heb ik  al eens verteld dat ik steeds een ‘selfcare dag’ heb om te mediteren en te reflecteren op het leven. Een tijd terug heb ik het boek Happy Life 365 van Kelly Weekers gelezen. Dit boek gebruik ik nu als handleiding om de stand van zaken in mijn leven te evalueren. In haar boek beschrijft Kelly een methode om je leven te evalueren op verschillende onderdelen: jezelf, vitaliteit, werk & carrière en liefde & relaties. Op deze onderdelen geef je jezelf een cijfer en bedenk je welk cijfer het mag worden. Hoe ik dit aanpak? Je leest het in deze blog.

Jezelf

In dit onderdeel stel ik mezelf de vragen: hoe gelukkig ben ik en hoe voel ik me? Dit gevoel geef ik een cijfer door te kijken naar mijn gevoelens van de afgelopen week. Deze gevoelens track ik in de NiceDay App. Vervolgens bekijk ik mijn activiteiten: hoe vaak ik heb gesport? Wanneer ik heb gemediteerd? Welke dingen had ik gepland ter ontspanning en wie heb ik allemaal gezien? Ik maak een lijst met zaken die me fijn lieten voelen en zaken die me spanning gaven. Vervolgens neem ik dit lijstje mee naar de aankomende week! Wat kan ik doen om mij beter in mijn vel te voelen? Hoe komt dat het ik me slecht voel? Welke aanpassingen kan ik doen om deze negatieve factoren in mijn leven te verbeteren?

Vitaliteit

Voel ik me fit? Lusteloos, moe of juist actief? Mijn vitaliteit geef ik een cijfer en ik kijk vervolgens waar dit gevoel vandaan komt. Ben ik genoeg buiten geweest de afgelopen week? Heb ik genoeg gesport? Genoeg geslapen? Of juist teveel gewerkt, ongezond gegeten of teveel alcohol gedronken? Uiteraard kijk ik wederom hoe ik aanpassingen in mijn levensstijl kan aanbrengen om het niveau van vitaliteit te verbeteren of het fijne gevoel van de afgelopen week vast te houden.

Werk & carrière

Dit onderdeel gaat over mijn baan en hoe ik me op mijn werk heb gevoeld de afgelopen week. Voor het cijfer dat ik aan dit onderdeel geef kijk ik tevens naar verschillende factoren: hoeveel uren heb ik gewerkt, hoe was de sfeer op werkvloer of heb ik veel stress ervaren? In mijn leven is werk vaak een factor die me veel stress oplevert, waardoor ik elke week lessen trek die mijn werk positief kunnen beïnvloeden.

Liefde & relaties

Voor dit onderdeel maak ik een lijstje van personen die mij de afgelopen week positief of negatief hebben beïnvloed. Ook dit krijgt een cijfer. Wat ik belangrijk vind bij het evalueren van relaties is om hier goed te reflecteren op mijn eigen gevoel: ‘Waarom heeft persoon X me zo laten voelen?’ en ‘Wat is mijn invloed op deze relatie?’.

Actiepunten 

Uit de evaluatie van deze vier onderdelen maak ik een klein lijstje van maximaal tien “actiepunten”, die ik mee neem naar de volgende week. Vorige week zag dat lijstje er bijvoorbeeld zo uit:

  • Goed voorbereiden op een aankomende les
  • Tijd vrij maken op mijn boek uit lezen
  • Minimaal drie maal sporten deze week
  • De fijne sfeer op werk vasthouden door goed te plannen en dagdelen te blokkeren in mijn agenda
  • Persoon X makkelijker vergeven
  • Het gelukkige gevoel in mijn relatie vasthouden door leuke avonden samen te blijven plannen

Mocht je dus een keer behoefte hebben om je leven even goed onder de loep te leggen: hier heb je in ieder geval mijn tips! En wil je nog meer weten over de lifescan en inspiratie om jezelf op dagelijkse basis gelukkiger voelen? Lees dan het boek ‘Happy Life 365’ van Kelly Weekers: een aanrader!

Liefs,

Mara

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.
Share on twitter
Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Did you think this article was useful? Let us know

Vind je dit artikel waardevol? Laat het ons weten

Mara

Hoi! Ik ben Mara en ik heb een druk leven waarbij ik veel ballen in de lucht moet houden. Soms wat te veel. Hoe ik dit doe beschrijf ik in mijn blog. Hiermee hoop ik jou ook te inspireren om met je mentale welzijn aan de slag te gaan! Zelf vond ik hulp zoeken namelijk altijd een enorme drempel tot ik er achter kwam dat er zo veel mogelijkheden zijn om jezelf vooruit te helpen. Kleine aanpassingen in je levensstijl en handige tips en tricks kunnen soms een wereld van verschil maken in je toch dat beetje beter voelen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!