Hulp zoeken? Zo slecht gaat het toch niet met mij?
Hulp zoeken? Zo slecht gaat het toch niet met mij?
NiceDay blog: hulp zoeken

Neerslachtig zijn, even niet zo lekker in je vel zitten en weinig zin hebben om de deur uit te gaan of iets te ondernemen. Misschien is het iets wat je herkent, misschien helemaal niet. Veel mensen hebben weleens last van een periode waarin ze zich gewoon niet zo goed voelen. Toch lijkt voor velen de stap naar het hulp zoeken bij een psycholoog te groot: “Zo slecht gaat het toch niet met mij? Ik heb toch geen erge of traumatische dingen meegemaakt in mijn leven? Het zal toch allemaal wel meevallen?”. Esther (30) nam die stap wel en raadt het iedereen aan: “Het helpt in een paar gesprekken soms al om alles weer even op een rijtje te zetten. Het is zo’n zonde als je daar zo’n lange tijd mee door blijft lopen!”. Hieronder vertelt zij haar verhaal.

Niet zo lekker in mijn vel

Al enige tijd zat ik niet zo lekker in m’n vel: ik was neerslachtig, moe en had geen energie of zin om dingen te ondernemen of mijn vrienden te zien. Ik sloot mezelf op in m’n huis, werkte daar en ging weinig naar buiten. Natuurlijk wist ik wel dat het even niet zo lekker ging, maar ik dacht dat het wel meeviel. Praten met mijn vrienden en familie over mijn gevoelens deed ik niet; misschien doordat er toch nog een taboe op heerst. Zo slecht gaat het toch niet met mij? Het voelde overdreven om hulp te zoeken voor ‘even niet zo lekker in je vel zitten’. Daar hebben we toch allemaal weleens last van? Maar toen ook mijn vrienden mij lieten weten dat ze zich zorgen maakten en zich afvroegen waarom ik niets van mij liet horen, besloot ik toch hulp te zoeken.

Het komt vast door corona

Ik belde de huisarts om te vertellen hoe ik mij voelde. Vanwege de coronacrisis was het op dat moment niet mogelijk om langs te gaan, dus had ik een telefonisch gesprek. Aan de telefoon vond ik het lastig om te omschrijven hoe ik mij voelde, maar toch vertelde ik haar dat ik mij niet goed voelde, dat ik neerslachtig was en weinig zin had om mijn vrienden te zien. “Oh, maar daar hebben zoveel mensen nu last van! Het komt vast door corona, dat gaat vanzelf over”. Ik ben niet zo pusherig en besloot het hierbij te laten. Ze zal wel gelijk hebben, zo erg is het ook weer niet. Dit gaat vast vanzelf over.

Wat kan ik zelf doen?

Maar het ging niet over, dus ik besloot te gaan googelen; wat kan ik zelf doen om mij beter te voelen? Ik kwam bij NiceDay terecht en las over de app. Ik zag dat je hier zelf ook al wat dingen in kon doen om jezelf beter te voelen; zoals doelen voor jezelf stellen of je gevoelens registreren. Dit leek mij een goede eerste stap en daar ben ik dus mee aan de slag gegaan. Ik begon met het registreren van mijn gevoelens, en daagde mezelf uit om elke dag naar buiten te gaan. Na een tijdje kwam ik erachter dat ik het toch wel fijn zou vinden om met iemand te praten. Dus startte ik een online behandeling.

Het is niet raar dat je je zo voelt

Ik startte mijn behandeling en werd gekoppeld aan NiceDay psycholoog Sarah. Voordat de behandeling begon was ik toch wat sceptisch. Hoe kan een telefonische behandeling nou net zo effectief zijn als face-to-face? En hoe kan ik m’n gevoelens goed uiten over de telefoon? Maar tijdens mijn gesprekken met Sarah werd ik blij verrast. Ze begreep mij, stelde me gerust en vertelde mij dat het helemaal niet raar was dat ik me zo voelde. Dat het heel normaal was om periodes te hebben waarin je even niet zo lekker in je vel zit, maar dat je hier heel goed iets aan kan doen. Ze was dan ook blij dat ik hulp had gezocht, en dat was ik ook.

Online behandeling via NiceDay

Wat ik erg positief vond aan de online behandeling is dat het vanuit mijn eigen huis was. Sarah en ik hielden onze sessies telefonisch (zonder video), waardoor ik ook een gevoel van anonimiteit had. Ik hoefde niemand te zien en kon comfortabel mijn verhaal doen. 

Ook was het fijn dat ik, voordat onze sessie startte, al wat dingen kon doorgeven in de app. Ik schreef dan bijvoorbeeld over hoe het met mij ging, wat ik heb meegemaakt of waar ik tegenaan liep wat ik lastig heb gevonden. Sarah kon mijn registraties dan van tevoren bekijken, waarna we het in onze sessie konden bespreken. Daarnaast maakte zij na elke sessie een samenvatting die ze naar mij stuurde via de chat, met daarin links naar artikelen die van toepassing konden zijn op mijn situatie en die ik kon doornemen. Dit waren duidelijke, korte stukken waar ik regelmatig handige tips uit kon halen.

Loop niet te lang met je problemen rond

De online gesprekken hebben mij ontzettend goed geholpen en ik voel mij inmiddels een stuk beter. Ik zou je dan ook echt aanraden om, als je even niet zo lekker in je vel zit, hulp te zoeken! Kijk wat je kunt doen om je situatie te verbeteren. Het is helemaal niet erg om hulp te zoeken en het is heel normaal dat je periodes hebt waarin je je niet zo lekker voelt. Het helpt in een paar gesprekken soms al om alles weer even op een rijtje te zetten. Het is zo’n zonde als je daar zo’n lange tijd mee door blijft lopen! Ik zou NiceDay dus ook ontzettend aanraden; dat heb ik inmiddels ook al gedaan!

Zit jij niet zo lekker in je vel en wil jij graag meer weten over een online behandeling via NiceDay? Op deze website vind je meer informatie over de behandeling en hoe je deze kunt starten.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

NiceDay

Dit artikel is geschreven door de redactie van NiceDay of anoniem met ons gedeeld! Wil jij jouw verhaal ook anoniem delen? Stuur ons een mailtje op community@niceday.app.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!