Ik had een relatie met een (verborgen) narcist
Ik had een relatie met een (verborgen) narcist
NiceDay blog: Ik had een relatie met een (verborgen) narcist

Ik ben Iris, 30 jaar en ik woon weer bij mijn ouders. Drie en half jaar had ik een relatie met iemand die het gedrag vertoonde van een (verborgen) narcist. In mijn dagelijkse leven kreeg te maken met bezitterigheid, paranoia, jaloezie, manipulatie en onveilige situaties. Een moeilijke periode in mijn leven, waar ik ook niet zomaar uit kon stappen. Nadat ik toch mijn relatie beëindigde, voelde ik mij uit balans en zocht ik contact met een professional via NiceDay om mijn ervaringen een plekje te geven. 

Het leek allemaal zo mooi

Onze relatie begon heel leuk; we ontmoetten elkaar op de sportschool, raakten aan de praat en na een aantal keer vroeg hij me mee uit. We hadden een hele leuke date en werden al snel verliefd op elkaar. Hij had veel aandacht voor mij en was, net als ik, op zoek naar een serieuze relatie. Dit sprak me erg in hem aan en door omstandigheden gingen we al snel samenwonen. 

Na een tijdje merkte ik dat de roze wolk begon te verdwijnen. Het begon met kleine dingen, waaruit bleek dat hij moeite had met vertrouwen. Ik zocht daar niet zoveel achter; hij had immers slechte ervaringen en we kenden elkaar nog maar kort. Ik dacht dat hij misschien de tijd nodig had om dat vertrouwen op te bouwen en ging ervan uit dat het wel goed zou komen. Ik ben immers heel betrouwbaar, liefdevol en serieus. Dat moet hem toch ook wel duidelijk worden? 

Jaloezie

Ondanks dat er wat tijd overheen ging, werden zijn problemen met vertrouwen alleen maar erger. Hij werd steeds jaloerser en wilde bijvoorbeeld niet dat ik bevriend was met mannen; hij was ervan overtuigd dat dit niet goed zou gaan. Wanneer ik met hem hierover in gesprek wilde gaan, deed hij alsof ik dingen miste en gewoon naïef was. Dat bracht mij in de war. Mijn gevoel zei me dat het niet klopte, maar toch was het lastig om zijn argumenten te weerleggen. Ik ben niet snel jaloers of wantrouwend en ik ben nog nooit vreemdgegaan. Toch bracht hij me aan het twijfelen over mijn loyaliteit. 

 Voor het eerst in mijn leven was ik bang

Angstig

Terwijl zijn jaloezie en gebrek aan vertrouwen groeide, werden ook zijn reacties onvoorspelbaar en heftig; bij een aantal van zijn uitspattingen was hij zelfs gewelddadig. Voor het eerst in mijn leven was ik bang. Hij vroeg mij steeds vaker te bewijzen dat ik betrouwbaar was, door bijvoorbeeld te vragen om foto’s van een lege passagiersstoel als ik terugreed van mijn werk. Ook controleerde hij mijn telefoon, op zoek naar signalen die erop wezen dat ik ontrouw was. Wanneer ik hem hierop aansprak, had hij spijt van zijn acties en beloofde hij mij dat dit niet meer zou gebeuren. Alles zou beter worden.

Ik wilde vaker stoppen

Ik heb een aantal keren een poging gedaan om uit deze relatie te stappen. Uiteindelijk mislukte dat dan toch; we zaten samen aan een vrij duur huis vast en mijn familie woonde te ver van mijn werk om daar te verblijven als ik het huis uit moest. De drempel om de knoop door te hakken voelde te groot. Daarnaast smeekte hij mij om hem terug te nemen, net zo lang tot ik zo moe was dat ik uiteindelijk toch toegaf. Ik hield van hem en wilde graag dat hij zou helen en gezonder met dingen leerde omgaan, zodat we samen gelukkig konden zijn. 

Nu of nooit

Op een gegeven moment kreeg ik hem zo ver om in relatietherapie te gaan, zodat we konden werken aan onze relatie en de vertrouwensband. Hier stemde hij mee in; hij wilde alles doen om onze relatie te redden. Ik had goede hoop, misschien zou het nu wel lukken. Helaas werd ik ook deze keer weer teleurgesteld. Ik besloot om bewijzen voor mezelf te verzamelen, van beloftes die niet nagekomen waren en reacties die te ver gingen. Ik begon te lezen over narcisme, om beter te begrijpen wat er gebeurde, en bedacht een plan voor als ik de relatie zou verbreken.

Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt. Wel heb ik getwijfeld tot op het laatste moment, maar het voelde niet alsof we hier samen uit zouden komen. Ik had alle bewijzen om een goede keuze te maken en daarnaast kregen we een betaalbare woning toegewezen. Hierdoor zaten we niet meer vast aan het te dure huis. Het was nu of nooit. 

Lief voor mezelf zijn

Toen het uit was en ik eindelijk de ruimte kreeg om mijn emoties te ervaren en te voelen, merkte ik dat ik me uit balans voelde. Je zit zo’n lange tijd in een soort achtbaan. Zodra je eindelijk tijd hebt om uit te stappen, merk je pas wat er met je gebeurd is. Ik was mijn relatie en mijn huis kwijt, maar ook mezelf. 

Ik dacht dat ik er zelf wel uit zou komen, maar had behoefte aan een steuntje in de rug bij mijn herstel. Dus besloot ik om iets liefs voor mezelf te doen; iets wat ik lang niet had gedaan omdat mijn leven in het teken van mijn ex stond. Ik voelde de behoefte om de meest heftige ervaringen met een professional te bespreken, zodat ik deze een plek kon gaan geven. Daarnaast moest ik accepteren dat ik slachtoffer was geworden. Op voorhand had ik nooit gedacht dat mij dit zou kunnen overkomen, maar toch was het zo. 

 Ik moest accepteren dat ik slachtoffer was geworden

Schrijven helpt

NiceDay hielp mij bij het verwerken van mijn heftige ervaringen en gevoelens. De bijzondere combinatie van de gesprekken, chats en dagboek- en gevoelregistraties hielpen mij verder te komen met mijn herstel. Via de app maakte ik bijna dagelijks gebruik van de registraties. Wanneer je schrijft, stap je uit je emoties. Je probeert je gevoelens te omschrijven, dat creëert rust en helpt je om je situatie van een afstand te bekijken. 

Het schrijven hielp niet alleen op dat moment, maar was ook erg fijn om naar terug te kijken. Dit geeft je veel inzicht in je eigen proces. Bijvoorbeeld wanneer ik me één dag goed voelde, maar daarna drie dagen wat minder. Ik kon in mijn registraties terugzien wat ik heb gedaan waardoor ik mij die dag beter voelde. Ben ik bijvoorbeeld bij familie langs geweest of heb ik afleiding gezocht? Daarnaast vond ik het heel fijn dat je behandelaar mee leest. Zo kon zij direct reageren op mijn registraties en kun je je tijdens de gesprekken focussen op het proces, in plaats van de incidenten.

Twijfel niet om hulp te zoeken

Zit jij in een zelfde situatie als ik, of heb je hulp nodig om een andere reden? Twijfel dan niet om hulp te zoeken! Wat ik je graag mee zou willen geven uit mijn eigen ervaring is:

  • Zorg voor jezelf en accepteer hulp. Als er geen mensen om je heen zijn die je kunnen helpen, zijn er veel plekken online waar mensen verhalen delen. Ook het praten erover met met een coach of therapeut kan helpen om weer bij jezelf te komen en het achter je te laten. 
  • Je voelt je misschien zwak door alles wat er is gebeurd, maar je hebt onder de oppervlakte een kracht in je die je aan kunt spreken. 
  • Geef jezelf toestemming om jezelf voorop te zetten
  • Schrijf, zeker als je gevoelens alle kanten op gaan. Het helpt om grip op je gevoelens en de situatie te krijgen. Als je nog in de situatie zit kan dit ook helpen om weer vertrouwen te krijgen in je eigen gevoelens en herinneringen.. 
  • Ga door je gevoelens heen. Dit is moeilijk, maar ook de enige manier om het echt achter je te laten en weer in je kracht te komen. 
  • Ga elke dag even naar buiten, blijf goed eten en drinken en rust voldoende. Geef goed de grenzen aan bij je werk als het even niet gaat. 

Heb jij hulp nodig en wil je graag meer weten over online hulp via NiceDay? Klik dan hier voor meer informatie.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Did you think this article was useful? Let us know

Vind je dit artikel waardevol? Laat het ons weten

NiceDay

Dit artikel is geschreven door de redactie van NiceDay of anoniem met ons gedeeld! Wil jij jouw verhaal ook anoniem delen? Stuur ons een mailtje op community@niceday.app.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!