foto

Dag lieve lezer, 

Zoals ik in mijn vorige blog beschreef is mentale gezondheid een proces. Een proces met goede dagen en slechte dagen. Een proces van vallen en opstaan. Ik was even twee weken op vakantie naar de zon en het was heerlijk: luieren op het strand, wandelen door prachtige steden en heerlijk eten. Maar toen ik terugkwam van vakantie belandde ik al snel in een klein dipje. In Nederland was het slecht weer, er is minder tijd voor rust en ontspanning en bovenal was het meteen weer enorm druk op werk.

Balans op de werkvloer

Mijn baan is enorm onderhevig aan pieken en dalen van drukte. Aangezien de werkdruk afhankelijk is van de culturele agenda zijn er maanden dat het enorm druk is en maanden dat het erg rustig is. Uiteraard heeft het werken in mijn sector ook zijn l voordelen: ik kan vaker op reis dan de meeste mensen, ik ben vaker vrij op momenten dat de iedereen aan het werk is (jeej rustig winkelen!), ik beweeg veel tijdens mijn werk. Ook ben ik enorm hecht met mijn collega’s, omdat we elkaar tijdens de drukke maanden heel vaak zien en lief en leed delen. 

Maar er zijn ook nadelen: tijdens de drukke maanden maak ik enorm veel overuren, werk ik op de gekste tijden en heb ik weinig tijd voor mijn familie en vrienden. Het is dan ook moeilijk om de balans te houden tussen de driehoek van beweging, slaap en voeding.

Werkdrukplan

Mijn oplossing voor een goede balans tijdens drukke maanden is een werkdrukplan. Een plan met actiepunten om beter de drukke maanden door te komen. Dit staat in mijn plan:

  • een dag per week helemaal voor mezelf reserveren en tot rust komen (geen werkmail en telefoon niet beantwoorden),
  • elke week een duidelijk plan maken voor de aankomende week waarbij ik tijden in mijn werkagenda blokkeer, zodat ik toekom aan de zaken die ik gedaan wil krijgen,
  • elke dag beginnen met een to-do lijst en met de matrix van Covey prioriteiten stellen. Welke  zaken zijn urgent? Wat kan worden uitgesteld of zelfs worden afgesteld?,
  • mijn familie een keer in de maand bezoeken of uitnodigen,
  • werk niet mijn privé leven laten beheersen door in mijn vrije tijd te vaak over werk te praten of met collega’s af te spreken,
  • minstens een keer in de week sporten,
  • mediteren en/of wandelen aan de start of na afloop van een drukke dag,
  • leuke weekendjes of dagjes weg plannen op mijn vrije dagen.

En nu… doen! 

Hoewel ik dus al goed had geanticipeerd op de drukte en hoe daar mee om te gaan, ben ik na mijn vakantie toch in een dip gekomen.  Hoe dat kwam? Ik negeerde mijn eigen plan. Het probleem is namelijk dat als het goed met me gaat – en dat ging het na de vakantie – ik dan ook sneller vergeet om depunten van mijn werkdrukplan in te zetten. Mediteren, praten met mijn  partner, een mindful wandeling , extra goed voor mezelf zorgen door extra slaap en gezond eten: het zijn allemaal zaken waar ik pas op ga letten als het al wat slechter gaat met mijn mentale welzijn. Het is dus goed als ik mijn stressignalen tijdig herken en ik niet pas ga ingrijpen als het te eigenlijk al te laat is. 

Nu ik mij weer beter voel, heb ik meer zin om mijn werkdrukplan op te volgen.

In mijn volgende blog, over twee weken, zal ik laten weten hoe dit is verlopen! Keep you posted!

Liefs,

Mara

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Mara

Hoi! Ik ben Mara en ik heb een druk leven waarbij ik veel ballen in de lucht moet houden. Soms wat te veel. Hoe ik dit doe beschrijf ik in mijn blog. Hiermee hoop ik jou ook te inspireren om met je mentale welzijn aan de slag te gaan! Zelf vond ik hulp zoeken namelijk altijd een enorme drempel tot ik er achter kwam dat er zo veel mogelijkheden zijn om jezelf vooruit te helpen. Kleine aanpassingen in je levensstijl en handige tips en tricks kunnen soms een wereld van verschil maken in je toch dat beetje beter voelen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!