Online behandeling voor slaapproblemen: hoe is dat?
Online behandeling voor slaapproblemen: hoe is dat?
thee-inschenken-online-psycholoog

Per toeval kwam ik met NiceDay in aanraking: Ik was net gestart met een cursus eHealth, in deze cursus werd verwezen naar de GGD Appstore. In de GGD appstore staat een handig overzicht van betrouwbare gezondheidsapps die zorgvuldig getoetst zijn door deskundige GGD-professionals. Natuurlijk ging ik gelijk een kijkje nemen en NiceDay wekte mijn nieuwsgierigheid. Ik was verrast. Wat een mooie app! Ik zag een daily planner voor persoonlijke doelen, een tracking deel voor het meten van stappen, een dagboek functionaliteit en een mogelijkheid om de stemming te registeren. Echt uniek vond ik de aanwezige support door een psycholoog. Ik kon wel wat hulp gebruiken op het gebied van slapen en nachtrust.

Slechte nachtrust en chaotisch gedrag

Sinds een aantal weken sliep ik niet meer dan ongeveer 4 uur per nacht en dat leek mij niet gezond. Door te weinig nachtrust kreeg ik last van chaotisch gedrag. Normaal gesproken heb ik dat redelijk onder controle maar met weinig nachtrust werd het een ramp. Zo zat ik op een keer witte lemon thee te drinken met een biscuitje maar op onverklaarbare wijze was ik mijn biscuitje opeens kwijt. Ik vond het later terug in mijn slaapkamer. Ook ben ik al een keer een gekookt ei kwijt geraakt (nooit meer gevonden) en aan de lopende band was ik mijn sleutels, oortjes en portemonnee kwijt. Een aantal keer gebeurde het dat ik na mijn werk niet meer wist wáár in de fietsenstalling mijn fiets ook alweer stond.

Ik vergat afspraken, was met verschillende dingen tegelijk bezig en ging van het een naar het ander. Ik kwam in een vicieuze cirkel. Ik kon ‘s avonds niet stoppen met mijn bezigheden en ging dan te laat naar bed. De korte nachten versterkten mijn chaotische gedrag en het chaotische maakte dat ik nog later in bed lag. Precies op dat moment maakte ik kennis met NiceDay en besloot ik een connectieverzoek te sturen. Heel snel kreeg ik een reactie terug van een psycholoog bij NiceDay en een paar dagen later was ik al aan het chatten met een online psycholoog. Er was geen wachtlijst en dat is uniek!

NiceDay behandeling

Met mijn online psycholoog Sarah sprak ik af hoe vaak we contact zouden hebben via videobellen. In eerste instantie was dat 1 keer per week en later 1 x per 2 weken. Tussendoor kon ik haar berichten sturen en contact hebben via de chat.

De eerste keer beeldbellen voelde een beetje vreemd en spannend maar een eerste consult in de spreekkamer van een psycholoog zou ik ook een beetje spannend vinden. Je weet nog niet of er een klik is. Gelukkig was er een klik met Sarah en daarna vond ik het alleen maar ideaal. Je hoeft de deur niet uit. Gewoon connecten met een psycholoog vanaf je eigen luie bank, laagdrempeliger kan het niet.

Schrijf het van je af

Ik heb veel gebruik gemaakt van het dagboek. Ik vind het in perioden fijn om dingen van mij af te schrijven, dat ontspant. Een bijkomend voordeel van mijn schrijfijver was dat Sarah ook wist wat mij bezighield en daar op terug kon komen tijdens de chat of tijdens het videobellen. Daarnaast had zij ook inzicht in het aantal stappen dat ik maakte per dag. In mijn geval was dat veel, rond de 20.000. Zij maakte mij attent op dingen waar ik zelf niet aan gedacht had en stelde vragen waardoor ik beter kon reflecteren op mijn eigen gedrag, dit zorgde voor meer zelfinzicht.

De voordelen van registreren en evalueren

Het bijhouden van een dagboek in combinatie met het registeren van stemming en het aantal stappen geeft jezelf ook inzicht. Ik vond het vooral fijn dat Sarah op de achtergrond met mij mee dacht en dat ik laagdrempelig contact met haar kon zoeken vooral als ik tegen een gevoel van controleverlies aan zat. Meestal reageerde ze vrij snel. In mijn situatie had het helemaal ideaal geweest als ik ook later op de avond support had kunnen hebben omdat het naar bed gaan en in slaap vallen voor mij het lastigste was.

Hoe gaat het nu?

Intussen ben ik 4 maanden verder, het traject bij NiceDay is afgerond. Ik slaap beter en ben weer verder gegaan met mijn eHealth cursus. Ik heb nog perioden dat ik het heel moeilijk vind om op tijd in bed te liggen maar als ik eenmaal in bed lig, slaap ik een stuk beter in. Als inslapen een keer moeilijk lukt heb ik mogelijkheden aangereikt gekregen van Sarah waarvan onder andere op tijd ‘unwinden’, binaural beats en Passiflora voor mij helpend zijn. En ik ben mijn fiets nooit meer kwijt! Door een paar weken consequent even een reminder in NiceDay te zetten, waar mijn fiets staat, heb ik daar automatisch focus op gekregen en weet ik altijd mijn fiets terug te vinden (zonder reminder). Ook prettig! Toevallig zit ik nu witte lemonthee te drinken en dit keer mét biscuitje.

Ik gun iedereen (een) NiceDay en zeg doen! Niet twijfelen! Als je ergens mee zit, dien vandaag nog een connectieverzoek in. Het gaat je helpen. Ik gebruik NiceDay nog steeds, alleen nu zonder de hulp van Sarah.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

NiceDay

Dit artikel is geschreven door de redactie van NiceDay of anoniem met ons gedeeld! Wil jij jouw verhaal ook anoniem delen? Stuur ons een mailtje op community@niceday.app.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!