sporten

Gelukkig nieuwjaar allemaal! 

Ik hoop dat jullie allemaal genoten hebben van de feestdagen. Velen van jullie hebben vast ook nieuwe doelen en voornemens gesteld voor 2020. Zelf ben ik eerlijk gezegd niet zo’n fan van het hele “new year, new me” dat altijd bij oud & nieuw komt kijken. Ik probeer door het jaar heen steeds mezelf te vernieuwen en stel eigenlijk elke week nieuwe doelen op . Ik ben wel enorm fan van goede voornemens. Maar of je die nu start in januari, april of december, dat maakt niet uit. 

Toch kan 1 januari ook  een mooi ijkpunt zijn om zaken te onthouden: ik ben vorig jaar namelijk gestopt met roken op deze eerste dag van het jaar, waardoor ik 1 januari mijn 1-jarig jubileum kon vieren! Jeej!

Gezonder leven is  vaak een goed voornemen van mensen. Meer bewegen, meer sporten en vaker gezond eten staan vaak hoog in het rijtje van te bereiken doelen. 2019 was het jaar waarin ik ben gaan sporten en ik wil in deze blog graag delen hoe ik dat heb aangepakt.

Slechte herinneringen aan sport

Als tienermeisje had ik een complete hekel aan sport. Ik had een gymleraar die erg onaardig was en me een slecht gevoel gaf over mijn lichaam en sportprestaties. Als mijn vriendinnetjes en ik lunch gingen halen had ze steevast commentaar op mijn lunch en hoe ongezond deze was. Tijdens de gymles vlogen de opmerkingen me steeds om de oren en alle oefeningen die ik deed, waren nooit goed genoeg. Ik kan zeggen dat ik hier zeker een klein trauma aan heb opgelopen. Voor lange tijd werd sport in mijn hoofd gekoppeld aan iets waar ik ontzettend slecht in was.

Steeds leuker

Toen ik een paar jaren later ging studeren, verhuisde ik van België naar Nederland. Ik ging op mezelf wonen en – zoals dat gaat in Nederland – ging ik veel fietsen. Hierdoor ontdekte ik hoe goed beweging is: ik begon samen met mijn huisgenoot af en toe te hardlopen, ging regelmatig zwemmen. Ook nam ik samen met vriendinnen soms een groepsles in de sportschool. Ik was absoluut geen fanatieke sporter en er waren nog steeds weken dat ik niets aan sport deed, maar ik kwam er wel steeds meer achter hoe goed beweging en sport is voor zowel je lichaam als geest.

De kracht van beweging

Vorig jaar werd ik door een vriend uitgenodigd om te gaan bootcampen in het park. Ik was ontzettend zenuwachtig. Ik kende niemand  en mijn conditie was niet echt geweldig. Het was – zoals verwacht – ontzettend zwaar, maar het beviel ook ontzettend goed. Het was een super gezellige groep (waarvan ook heus niet iedereen topfit was), een leuke coach en het was buiten in de frisse lucht, wat me erg beviel. De eerste weken waren ontzettend zwaar, maar na een maandje begon ik steeds beter te worden. Ik begon met 1 keer in de week. Na drie maanden ging ik al twee tot drie keer in de week sporten. Tevens kwam ik er steeds meer achter dat sporten een van de weinige momenten is waarbij ik mijn verstand echt even helemaal op nul kan zetten. Ik denk nergens aan behalve aan de oefening die ik op dat moment ga uitvoeren. Ondertussen doe ik naast het bootcampen ook regelmatig andere sporten: ik ga soms zwemmen, spinnen, wandelen en doe yoga-oefeningen. 

Mijn boodschap aan jou

De boodschap die ik vooral mijn verhaal wil meegeven is: ga de zoektocht aan en zoek een sport die bij je past. Sporten is in zoveel vormen. Het maakt niet uit wat je doet zolang je maar voldoende beweegt en je hoofd wat leger kan maken! Ik had een jarenlange afkeer van sport vanwege de negatieve associatie met het prestatiegerichte, competitieve aspect waar ik in mijn hoofd nooit aan kon voldoen. Prestaties moet je echter niet volbrengen voor boze gymleraren maar helemaal voor jezelf! 

Liefs, 

Mara

Wil je weten hoe goede voornemens vasthoudt? Lees dan het artikel Zo houden goede voornemens stand.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Mara

Hoi! Ik ben Mara en ik heb een druk leven waarbij ik veel ballen in de lucht moet houden. Soms wat te veel. Hoe ik dit doe beschrijf ik in mijn blog. Hiermee hoop ik jou ook te inspireren om met je mentale welzijn aan de slag te gaan! Zelf vond ik hulp zoeken namelijk altijd een enorme drempel tot ik er achter kwam dat er zo veel mogelijkheden zijn om jezelf vooruit te helpen. Kleine aanpassingen in je levensstijl en handige tips en tricks kunnen soms een wereld van verschil maken in je toch dat beetje beter voelen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!