stappen

Dag lieve lezer, 

Het is alweer een tijdje terug maar hier ben ik weer. De afgelopen weken waren wederom turbulent en in mijn vorige blog over het maken van een plan voor mijn werkdruk heb ik beloofd om terug te komen op hoe het  gaat met het aanpakken van de werkdruk. Bij deze! 

Wat gaat er goed?

Elke werkdag begin ik mijn dag met een to-do lijst, zodat ik een goed overzicht krijg van zaken die ik moet doen en de zaken die ik kan uitstellen of zelfs afstellen. Dit zorgt voor minder stress op de werkvloer en hierdoor heb ik meer vat op de urgentie van taken. 

Wat me tevens enorm veel rust heeft gegeven de afgelopen weken is dat ik erg vaak naar werk wandel in plaats van met de fiets. Soms loop ik samen met mijn vriend naar de stad, waardoor we meteen waardevolle tijd hebben om met elkaar te praten. Soms maak ik er een meditatieve wandeling van en reflecteer ik op de dag. Na een werkdag zorgt een wandeling dat mijn hoofd veel leger is dan na een hectische snelle fietstocht.

Ook is het de afgelopen maand gelukt om elke week minstens twee keer per week te gaan sporten. Soms zelfs drie keer in de week! Hierdoor voel ik me steeds beter in mijn vel. 

Ten slotte heb ik genoeg leuke tripjes gepland om naar uit te kijken: ik heb nog een wellnessbon in de kast liggen, ga volgende week een weekend naar mijn familie en heb een vakantie naar de zon geboekt in januari. 

… en wat gaat er minder?

Het is voor mij nog steeds lastig om niet constant bezig te zijn met mijn werk in mijn vrije tijd. Ik check erg vaak mijn mail, wordt vaak gebeld in mijn ‘privé tijd’ en ga op mijn vrije dagen toch vaak een taak voor werk uitvoeren. In mijn werkdrukplan had ik aangegeven om dagen te blokkeren die waarbij ik volledig ‘werkvrij’ zou zijn. In de praktijk is dat toch best lastig. Mijn vriend werkt op dezelfde plek als ik en veel van mijn collega’s zijn tevens enorm goede vrienden, waardoor er in mijn vrije tijd toch ook erg vaak over werk wordt gepraat. 

Hierdoor is het soms lastig om mijn rust te vinden en mijn werk niet volledig mijn prive te laten overheersen. Ik merk ik dat zaken, die ik leuk normaliter leuk vind (sociale activiteiten, ‘s avonds uitgebreid koken of zelfs het schrijven van deze blog), mij stress op kunnen leveren. Dit soort dingen, waar ik normaal plezier aan beleef, beginnen dan aan te voelen als een ‘moetje’. 

En nu?

Tijdens het schrijven van deze blog stel ik me dan ook de vraag hoe ik er wel in kan slagen om mijn werk minder te laten overheersen in mijn leven. Eerst en vooral denk ik dat het er wederom op neer komt om minder streng naar mezelf te zijn.

Een keer geen zin in een verjaardagsfeestje? Prima: ik kan gewoon afzeggen als ik slecht in mijn vel zit. Of een uurtje langsgaan en erna lekker vroeg in bed kruipen. Geen zin om te koken? Ik kan af en toe ook gewoon lekker comfort food bestellen of quality time met mijn vriend of vrienden spenderen door spontaan uit eten te gaan. 

En het schrijven van deze blog? Ik heb geleerd dat ik mezelf nooit te veel moet verplichten om te schrijven maar enkel te gaan typen als ik inspiratie heb. Ondertussen heb ik geleerd dat de redactie van Niceday altijd ontzettend begripvol reageert als het me niet lukt om iets op tijd aan te leveren. Uiteindelijk gaat deze blog over mijn mentale welzijn en deze moet wel goed zitten wil ik kunnen schrijven. Door ‘leuke dingen’ geen verplichting te maken blijven ze namelijk ook leuk zonder dat er nog meer ‘taken’ naast mijn werk bij komen!

 Ten slotte blijft de balans in werk en privé een persoonlijke zoektocht voor me die nog wel even zal duren. Als ik kijk naar mijn werkdrukplan ben ik namelijk geslaagd in heel veel van mijn persoonlijke punten die ik had bedacht. Ik ga dan ook stap voor stap verder. Zo word ik steeds beter in het bewaken van mijn grenzen en mijn vrije tijd. Mijn stappen wil ik hier uiteraard met alle liefde delen!

Liefs, 

Mara

Heb jij nog tips om de balans tussen werk en privé beter te bewaken? Laat het weten in de comments hieronder. Ik lees je tips graag 🙂

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Mara

Hoi! Ik ben Mara en ik heb een druk leven waarbij ik veel ballen in de lucht moet houden. Soms wat te veel. Hoe ik dit doe beschrijf ik in mijn blog. Hiermee hoop ik jou ook te inspireren om met je mentale welzijn aan de slag te gaan! Zelf vond ik hulp zoeken namelijk altijd een enorme drempel tot ik er achter kwam dat er zo veel mogelijkheden zijn om jezelf vooruit te helpen. Kleine aanpassingen in je levensstijl en handige tips en tricks kunnen soms een wereld van verschil maken in je toch dat beetje beter voelen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!