Bereik je doelen met visualiseren (mediteren)
Bereik je doelen met visualiseren (mediteren)

In mijn blog over meditatie vertelde ik hoe belangrijk mediteren voor mij is. Mediteren is mijn levensstijl geworden en zorgt ervoor dat ik beter met allerlei situaties kan omgaan. Zoals je in mijn eerdere artikelen kunt lezen zet ik mediteren in om mezelf te kalmeren, om te reflecteren en om zaken te overdenken. Maar ik mediteer ook als ik boos ben of als ik een enorme huilbui heb. Tegenwoordig zet ik meditatie ook in om meer positiviteit in mijn leven te krijgen en om mijn doelen te bereiken. Voor dit laatste gebruik ik meestal een visualisatie meditatie. In deze blog meer over het bereiken van je doelen door visualiseren. 

De kracht van visualisatie

Blogger Lisa legt het in haar artikel over soorten meditaties goed uit wat visualisatie is: “tijdens een meditatiesessie met visualisatie sta je bewust stil bij de beelden in je gedachten”. Ik probeer, door elke week in mijn dagboek te schrijven en te reflecteren, stil te staan bij mijn te bereiken doelen van de aankomende periode. Deze periode kan een dag, een week, een maand of zelfs een jaar zijn. Dat is afhankelijk van het soort doel. Vervolgens neem ik deze doelen regelmatig mee in mijn meditaties. Door te visualiseren dat ik een doel heb bereikt en hoe ik me op dat moment zou voelen, creëer ik steeds een positiever gevoel bij het doel. Zo wordt de situatie in mijn hoofd steeds realistischer. Tevens wordt ik steeds zelfzekerder over het feit dat mijn doel echt te bereiken valt. 

Visualisatie toepassen in het echte leven

Visualisaties kun je uiteraard ook toepassen op professionele situaties. Heb je een enge presentatie? Een confrontatie met je leidinggevende waar je al weken bang voor bent? Visualiseer deze situatie met jezelf in de hoofdrol en verbeeld dat je je er moeiteloos doorheen slaat. Op zo’n manier dat iedereen op kantoor onder de indruk is en je baas je een compliment. Wedden dat je veel sterker in je schoenen staat als deze gebeurtenissen echt plaatsvinden? 

Ook voor je privéleven is deze meditatievorm geschikt. Zelf ben ik altijd een beetje bezorgd of angstig als ik moeilijke kwesties moet aankaarten bij mijn partner. Mijn reflex is om altijd van het slechtste scenario uit te gaan. En je raad het al: als ik de situatie helemaal overdenk en alle slechts mogelijke uitkomsten heb bedacht, loopt dit gesprek ook eigenlijk altijd uit op ruzie. Als ik echter van te voren een fijn gesprek met wederzijds begrip visualiseer, dan stap ik veel positiever in de conversatie. Hierdoor loopt het gesprek eigenlijk altijd beter af. 

Lig wakker van alle mooie dingen

In onze huidige maatschappij liggen we zo vaak wakker van allerlei zaken die ons dwars zitten. We piekeren ons helemaal rot (hallo, ik ook!). Stel je eens voor dat je al piekertijd gebruikt om positieve zaken te visualiseren? Ik ben er van overtuigd dat we dan met z’n allen veel meer kunnen bereiken. En het is sowieso leuker om wakker te liggen van alle mooie dingen die je nog wil bereiken, dan van alles dat mis kan gaan. Toch?

Liefs, 

Mara

Tags: meditatie
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.
Share on twitter
Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Did you think this article was useful? Let us know

Vind je dit artikel waardevol? Laat het ons weten

Mara

Hoi! Ik ben Mara en ik heb een druk leven waarbij ik veel ballen in de lucht moet houden. Soms wat te veel. Hoe ik dit doe beschrijf ik in mijn blog. Hiermee hoop ik jou ook te inspireren om met je mentale welzijn aan de slag te gaan! Zelf vond ik hulp zoeken namelijk altijd een enorme drempel tot ik er achter kwam dat er zo veel mogelijkheden zijn om jezelf vooruit te helpen. Kleine aanpassingen in je levensstijl en handige tips en tricks kunnen soms een wereld van verschil maken in je toch dat beetje beter voelen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!