5 laagdrempelige tips voor een moment voor jezelf
5 laagdrempelige tips voor een moment voor jezelf
NiceDay blog: moment voor jezelf

Nog eventjes en dan is het 2022! Mijn kerstvakantie is begonnen en ondanks dat we weinig kunnen doen in deze zoveelste lockdown, merk ik dat ik toch te weinig rust pak. Ik ben wel veel thuis, maar het is alsof ik vastgeplakt zit aan mijn telefoon en Netflix, en dan het liefst allebei tegelijk. Daarnaast werken we vanuit huis en spendeer ik het grootste gedeelte van mijn dag achter mijn computerscherm. Ik ben constant bezig met online zijn, maar merk dat dat soms best veel stress oplevert. Ik heb behoefte aan een moment voor mezelf, aan rust. Maar hoe vind je die? Hieronder vind je 5 laagdrempelige tips.

1. Meditatie

Misschien heb je deze al duizend keer gehoord, maar het werkt echt! Wanneer je mediteert geef je je hoofd écht even rust en tijd om op adem te komen. Zonder prikkels en het constante moeten opnemen van informatie. Zelf maak ik graag gebruik van de app Headspace voor begeleide meditatie en hun sleepcasts. Om toch even terug te komen op Netflix; Headspace heeft een korte serie op Netflix “Guide to Meditation”. Hierin leer je de basics en leggen ze je uit wat de wetenschap is achter meditatie! Op deze blog vind je meer informatie over soorten meditatie en welke bij jou past.

2. Lees een boek

Zelf heb ik soms moeite om boeken te lezen, omdat mijn hersenen gewend zijn aan veel intensere prikkels van mijn telefoon of de televisie. Toch is het goed om af en toe een boek te lezen. Bij een goed boek vergeet je de wereld om je heen en ga je volledig op in het verhaal. Je kunt ook een luisterboek eens proberen! Ga lekker op bed liggen of maak een wandeling in een rustige omgeving.

3. Luister een podcast

Over wandelen en luisteren gesproken; een van mijn favoriete selfcare momenten zijn wandelingen met een goede podcast. Toen de sportscholen nog open waren, luisterde ik dit ook graag tijdens het sporten, maar nu moet ik het even doen met een wandeling! Ik luister zelf graag naar onderzoekende podcasts, dit zijn een aantal van mijn favorieten:

4. Ga koken!

Sommigen mensen zullen nu misschien denken “Koken?! Je had het toch over rust?”. Maar, voor mij is koken echt een moment van rust pakken. Even weg van die telefoon, de televisie en alle prikkels, maar focussen op een recept en het maken van een verse maaltijd. Ik hou ervan! Zet lekker een muziekje of een podcast op maak wat lekkers voor jezelf. Je hebt het verdiend!

5. Maak een wandeling

Pre-corona was ik nooit zo van de wandelingen. Ja, natuurlijk op vakantie wel. Daar was alles nieuw en spannend, maar hier in Nederland? Het had niet per se m’n voorkeur. Toch heb ik dit sinds corona een beetje ontdekt. Door de weinige dingen die je mag doen, is dit toch een soort van uitje. En op die momenten merk ik dat het een uitje is waar je wel echt even van bijkomt. Daarnaast is het ook veel lekkerder om een middag op de bank te chillen, als je daarvoor een frisse neus hebt gehaald door een flink stuk te wandelen! Je voelt je een stuk productiever.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Faye van Spijk

Hi! Ik ben een nieuwsgierige communicator, gek op dieren en ben het liefst de hele dag bezig met het ontdekken van nieuwe verhalen, werelden of mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!