We weten dat het ons veel brengt, houden van jezelf. Maar het lijkt toch 1 van de moeilijkste dingen om te doen. We hebben onzekerheden en zijn vaak veel strenger tegen onszelf dan dat we tegen anderen, om wie we geven, zijn.

De eerste keer dat ik mij dat realiseerde was toen iemand het volgende tegen mij zei: “Draai het eens om, als niet jij dit had gedaan maar ik, zou je dan ook zo streng reageren? Of zou je dan meer begrip tonen en mij steunen in het proces?” Die kwam wel binnen, ik zou inderdaad nooit reageren op een actie van mijn beste vriendin met diezelfde woorden en houding. Jezelf al het goeds wensen zou je natuurlijk af moeten gaan. Helaas is het in de meeste gevallen iets wat je moet leren. En gelukkig kan dat!

Begin bij een ander en werk naar jezelf toe

Het liefhebben, steunen en motiveren van een ander, gaat je misschien wat makkelijker af. Begin daarom met iemand waar je veel van houdt, neem hem of haar in gedachten: je broer, beste vriendin of je moeder. Denk aan hem of haar en ga na waarom je zoveel van deze persoon houdt. Bijvoorbeeld: je bent eerlijk, grappig of je bent inspirerend. Denk daarna aan alles wat je wenst voor hem of haar: ik wens je geluk, liefde en gezondheid toe.

Probeer het nu voor jezelf:

  • Ik ben slim
  • Ik ben grappig
  • Ik ben een doorzetter
  • Ik wens dat ik me gelukkig voel
  • Ik wens dat ik me zelfverzekerd voel
  • Ik wens dat ik me zorgeloos voel

Maak een lijstje voor jezelf met jouw belangrijkste aandachtspunten of dingen waar jij je goed over voelt. Dit hoeft echt geen lange lijst te zijn. Heb je toch nog wat moeite? Probeer dan te bedenken hoe anderen je zien. Wat zou je beste vriendin of broer over je zeggen? Schrijf het op en pak het er bij wanneer je wat liefde kunt gebruiken.

Zeg dat je van jezelf houdt!

Kamal Ravikant  beschrijft in zijn boek een ander trucje: gewoon ‘zeggen’ (in gedachten) dat je van jezelf houdt. Tijdens het tandenpoetsen, tijdens het koken, tijdens het wandelen of vlak voor het slapen.

In het begin voelt het zeker onwennig en ‘gek’. Maar het werkt! Je onderbewuste is namelijk best naïef en neemt veel dingen voor waarheid aan. Na een tijdje ga je het echt geloven. Het wordt je nieuwe waarheid!

Ken jij nog een trucje om zelfliefde te stimuleren?

Self-love is the source of all our other loves. – Pierre Corneille

NiceDay: beschrijf statements die je tegen jezelf zegt in je NiceDay-dagboek en schrijf erbij hoe je je hierdoor voelt. Je kan ook op je Daily Planner een reminder toevoegen om dagelijks stil te staan bij wat zelfliefde!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!