Online hulp hielp mij tijdens mijn coming out
Online hulp hielp mij tijdens mijn coming out
NiceDay blog: Online hulp hielp mij tijdens mijn coming out

Hi, ik ben Bibi*. Ik ben 23 jaar, ik studeer geneeskunde en ik ben gay. Dat ik op meiden val ligt wat gevoelig in mijn familie; mijn ouders zijn namelijk erg gelovig. Dat, in combinatie met een stukje cultuur, zorgt ervoor dat ze het niet oké vinden dat ik gay ben. Een moeilijke situatie en ik merkte dat ik hulp nodig had om hiermee om te kunnen gaan. Online hulp hielp mij tijdens mijn coming out en dit is mijn verhaal.

Verdriet

Mijn moeder weet al 4 jaar dat ik op meiden val. Ik heb een ontzettend hechte band met mijn moeder; ik vertel alles aan haar. Ik weet dat mijn ouders heel veel van mij houden en ik ook van hen. Hun zorgen komen niet uit een slecht hart, maar door hun geloofsovertuiging zijn zij oprecht bang dat ik naar de hel ga als ik op vrouwen val. Dat maakt hen angstig en verdrietig, waardoor mijn moeder wekenlang huilend op mijn bed zat. Het was zo moeilijk om mijn moeder zo te zien. Dus besloot ik om het nog een kans te geven, en op een date te gaan met een jongen.

Ik ben gay

Die date mondde uit in een relatie. Uiteindelijk vond ik hem ook wel leuk; het was een lieve jongen. Maar ik denk dat ik hem voornamelijk leuk vond omdat hij zo perfect was voor het plaatje. 1,5 jaar lang heb ik het volgehouden, totdat ik mijzelf niet meer voor de gek kon houden. Ik werd smoorverliefd op een meisje en besloot weer uit de kast te komen naar mijn beide ouders. Mijn ouders hadden het er moeilijk mee, maar mijn zus, die mijn rots in de branding was en altijd voor mij klaar stond, supporte mij in het begin. Helaas sloeg ook dat uiteindelijk om. Ik was verdrietig en voelde mij ontzettend alleen. Ik heb mij wel vaker slecht gevoeld, maar wist altijd wel hoe ik met die gevoelens om kon gaan of hoe ik ze weg kon stoppen. Nu waren ze niet meer te vermijden en ik wist dat ik iets moest doen; ik moest met iemand praten.

Persoonlijk

Ik begon online te zoeken naar hulp, naar iemand die mijn verhaal aan kon horen. Er waren wel een aantal luisterlijnen, maar dat voelde toch niet helemaal goed. Ik stuitte op NiceDay en voelde al snel een lichte opluchting; ik was al zo lang aan het zoeken en de anonimiteit van behandeling sprak mij heel erg aan. Ik downloadde de app en stuurde een chatbericht naar het NiceDay Team. Hier kreeg ik al snel reactie waarin ze mij vroegen hoe het met mij ging en waar ik graag hulp bij zou willen. Naar aanleiding van die informatie werd ik aan een psycholoog gekoppeld. Dit voelde zo persoonlijk aan; de enige twijfel die ik misschien nog had werd hierbij meteen weggenomen.

Behandeling op afstand

Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten van een online behandeling; hoe goed zou het nou echt helpen via videobellen? Het zijn wel 5 sessies met dezelfde persoon, maar hoe persoonlijk kan online zijn? Ik heb gemerkt dat het helemaal niet uitmaakt dat het online was! Juist het feit dat er een balans is tussen online behandeld worden en regelmatig persoonlijk contact vond ik heel fijn. 

Relatie met behandelaar

Ik werd gekoppeld aan Maaike en met haar had ik een hele goede connectie. Ik vond het ontzettend knap van haar dat ze zo goed verschillende perspectieven kon belichten, ondanks dat mijn ouders uit een andere cultuur komen dan zij. Zij kon mij goed uitleggen waar hun zorgen en acties vandaan kwamen, wat mij erg hielp. Ik vond het ook heel prettig dat wanneer ik iets zei gerelateerd aan 3 sessie terug, Maaike dat ook nog wist en daar goed op kon reageren met de juiste adviezen!

Tussentijds contact

De behandeling via NiceDay was laagdrempelig en mijn behandelaar Maaike vertelde me dat ik haar altijd een berichtje kon sturen, zodat ik even mijn ei kwijt kon. Ik kon het verwerken via een registratie of een notitie, of haar even een chatbericht sturen. Dat vond ik heel fijn; wanneer je je zorgen opschrijft is het al een beetje uit je systeem, maar het feit dat er ook nog iemand naar kijkt en op reageert voelde heel geruststellend. Ik heb dus ook veel gehad aan de registraties en het bijhouden van je stemming. Dit zorgde ervoor dat ik echt even de tijd nam om stil te staan bij hoe ik me nou écht voelde; of dit nu blij of verdrietig was.

Handvatten

Via NiceDay heb ik mijn verhaal kunnen doen door regelmatig sessies te hebben met mijn behandelaar, maar ook door mijn gedachten en gevoelens te verwerken in de NiceDay app. Wanneer ik nu in risicosituaties beland, merk ik meteen dat ik het stemmetje van Maaike in mijn hoofd hoor die mij herinnert aan alle handvatten die ze mij heeft gegeven. Ik zou NiceDay voor de volle 100% aan iedereen aanraden, en dat heb ik ook al gedaan!

Bibi ontving online hulp via de NiceDay app. Wil je meer weten over NiceDay of over hoe je een online behandeling kunt starten? Klik hier voor meer informatie.

*Bibi’s echte naam is bekend bij de redactie.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

NiceDay

Dit artikel is geschreven door de redactie van NiceDay of anoniem met ons gedeeld! Wil jij jouw verhaal ook anoniem delen? Stuur ons een mailtje op community@niceday.app.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!