NiceDay blog: Onderhandel over je salaris!

Nadenken over salaris is één ding, er over onderhandelen een tweede. Dat is niet voor iedereen altijd even makkelijk! Ik had mijn eerste ervaring met salarisonderhandelingen toen ik net een baan had. Er werd mij een aanbod gedaan en zonder twijfel ging ik  ermee akkoord; ik wilde er immers toch blijven werken?! De nacht daarna lag ik er wakker van. Wat ging ik er netto eigenlijk op vooruit? Wat kon ik vragen? Wat was mijn toegevoegde waarde in het bedrijf? Ik besloot alles op een rijtje te zetten en toch het gesprek aan te gaan. Mijn werkgever kwam met een tweede aanbod en dat voelde goed, we hadden een deal! Ik was niet alleen meer salaris, maar ook een ervaring rijker. Daarom deel ik graag wat praktische tips over hoe ook jij kunt onderhandelen over je salaris.

Tips voor het onderhandelen

  • Onderzoek wat je waard bent, bijvoorbeeld door te kijken op Loonwijzer. Welk salaris past bij jouw leeftijd, ervaring en functie? Door goed research te doen, weet je wat je kan verwachten. Zorg dat je voor jezelf weet wat je minimaal wil verdienen en wat je meest ideale salaris zou zijn. 
  • Laat je werkgever eerst met een bod komen en neem tijd om hierover na te denken; je hoeft niet direct antwoord te geven! Onderhandel altijd. Je werkgever komt met een voorstel en meestal calculeren ze de ruimte voor onderhandeling al in.
  • Denk er vervolgens ook over na door jezelf af te vragen: is dit het salaris wat ik verwacht
  • Het aanbod van de werkgever gaat niet alleen om het maandsalaris maar ook om de secundaire voorwaarden zoals vakantiedagen, winstuitkering, pensioen, opleidingsbudget en een 13e maand. Als je het niet eens wordt over het salaris zijn dit ook onderdelen waar je over kunt onderhandelen.

Doorgroeien

Het doel van een onderhandeling is dat beide partijen tevreden zijn met de uitkomst en dat je goede afspraken maakt. Wil je doorgroeien naar een bepaald salaris? Probeer dan zo concreet mogelijke afspraken te maken over welke doelen je hebt, welke verhoging daartegenover staat en leg dit vast. Zo weet je beide wat de verwachtingen voor de toekomst zijn en heb jij een duidelijk doel om naartoe te werken!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Maaike van der Kaaij

Ik ben Maaike, psycholoog bij NiceDay. In de gesprekken met cliënten vind ik het belangrijk dat iemand zich vrij voelt om alles te vertellen. Ik vind het gedrag van mensen interessant en help iemand graag aan nieuwe inzichten! Naast mijn werk hou ik van mijn gezin, reizen, sporten en uiteten gaan.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!