NiceDay Blog: omgaan met prestatiedruk

In deze blog bespreek ik een onderwerp wat de laatste tijd erg relevant voor mij is geweest: prestatiedruk. Hieronder lees je meer over deze druk, hoe ik hiermee omga en geef ik je handige tips die mij erg hebben geholpen.

Een nieuwe baan

Sinds maart 2020 heb ik een nieuwe baan en binnen korte tijd heb ik mijn draai helemaal kunnen vinden. Ik werk als servicemonteur in een klein familiebedrijf en heb een goede relatie met de beste werkgevers die je kunt bedenken. In totaal werken er 15 mensen, waarvan het merendeel rond mijn leeftijd; jonge mensen tussen de 18-25 jaar. Het is een ontzettend leuk team om in te werken en ik heb het enorm naar mijn zin.

Gevoel van minderwaardigheid

Ondanks dat ik het zo naar mijn zin heb, heb ik last van prestatiedruk tijdens mijn werk. Een belangrijke reden van deze prestatiedruk is mijn eigen ervaring. Een aantal van mijn collega’s zitten al langer in het vak. Zij zijn de beste monteurs van het bedrijf en ik kijk enorm tegen hen op. Het zijn stuk voor stuk lieve collega’s, maar af en toe merk ik dat ik minder kennis en ervaring heb. Het feit dat zij meer ervaren zijn geeft mij een gevoel van minderwaardigheid en zorgt voor een constante bewijsdrang. Vaak heb ik dan ook het gevoel dat ik tekortschiet bij het helpen van klanten.  

Steun

Het constante vergelijken en de onzekerheid over mijn eigen kunnen, kan soms best lastig zijn. Maar bij problemen die ik zelf nog niet kan oplossen, staan mijn werkgever en collega’s altijd voor mij klaar. Aan de ene kant geeft dit mij een enorm fijn gevoel; ik sta er niet alleen voor. Aan de andere kant voelt dit als falen; ik kan dit probleem niet eens zelf oplossen. Gelukkig word ik er vaak door collega’s aan herinnerd dat het tijd kost om ervaring op te doen. Dankzij deze steun en de vele goede gesprekken met mijn werkgever ben ik gedreven om door te gaan. Zo kan ik eraan werken om beter te worden in wat ik doe en goede ervaring op kan doen.

Tips

Ik denk dat ik niet de enige twintiger ben die last heeft van prestatiedruk, en daarom heb ik een aantal tips op een rijtje gezet die je hier mogelijk bij helpen. 

  • Haal lessen uit de fouten of blunders die je maakt. Je werkgever wordt niet zomaar boos omdat je een foutje maakt, iedereen maakt ze! Een goede werkgever gaat een constructief gesprek aan waarin je bespreekt wat er is misgegaan en vooral hoe je kan voorkomen dat de fout nog een keer wordt gemaakt. 
  • Stel vragen aan je collega’s: er is niemand die het je kwalijk neemt dat je extra uitleg nodig hebt over iets waar je niet zeker over bent. Soms is voorkomen beter dan genezen.
  • Na vallen weer opstaan: het kan best pijnlijk zijn om een vervelende fout te maken, maar het is belangrijk dat je altijd weer opstaat en leert van je fouten. Alleen zo kun je groeien! Fouten maken is menselijk. Zoals mijn werkgever vorige week vertelde: “Ik heb ontdekt dat ik een fout in de administratie heb gemaakt. Deze fout heeft grote gevolgen gehad, maar ook ik ben mens.”.
  • Durf je fouten toe te geven. Als je een fout hebt gemaakt en je bent bang dat er grote gevolgen kunnen zijn voor het bedrijf, is het altijd de beste oplossing om je fout eerlijk toe te geven. Fouten toegeven is enorm moeilijk, maar je werkgever zal altijd blij zijn met je eerlijkheid.
  • Wees trots op jezelf als je iets goed hebt gedaan zonder de hulp van een collega, terwijl het je nog nooit uit is gelegd, of als het probleem voor je bedrijf in het algemeen onbekend is.

Liefs,

Bert

Heb jij veel last van prestatiedruk en wil je hier graag eens over praten? Onze NiceDay professionals helpen je graag op weg. 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bert

24 jaar, altijd vrolijke en enthousiaste service technieker in hart en nieren die er graag op uit trekt om te fotograferen en terrasjes te doen met vrienden!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!