Je werk de baas blijven tijdens de overgang? Praat met je baas!
Je werk de baas blijven tijdens de overgang? Praat met je baas!

Voor veel vrouwen is de overgang – en de periode daarvoor – een stressvolle periode. Een belangrijke balans in het lichaam is uit evenwicht, terwijl het dagelijks leven gewoon doorgaat. Je kunt letterlijk ziek zijn van de overgang en je ook ziek willen melden.

Uit recent onderzoek van de Hogeschool Utrecht is gebleken dat met name binnen de werksfeer aandacht voor overgangsklachten als een taboe wordt ervaren. Je af en toe ziek melden, omdat je je niet in orde voelt, is dan ook vaak pas na een lange periode tobben een optie om zo te kunnen blijven beantwoorden wat je baan van je vraagt.

Bespreek het tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek 

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Dit is een slogan van de jaren 80 die jonge vrouwen aanspoorde om exacte vakken te kiezen. In mijn beleving gaat hetzelfde op voor wat je tegen gaat komen als je de minder romantische kanten van het vrouwzijn moet combineren met je werkend leven. Toen ik eind 30 was, zag ik mijn oudere vriendinnen, die in de overgang zaten, worstelen in hun werk.   Ik besloot toen dat ik zo niet mijn werkleven wil inrichten. In het sollicitatiegesprek met mijn huidige werkgever heb ik aangegeven dat ik, tegen de tijd dat ik in de overgang zou komen – en mogelijk klachten – zou krijgen, zonder discussie parttime wil kunnen gaan werken. 

Geen lichte stap om dit tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek naar voren te brengen. Ik denk dat veel werkgevers het  niet aan zien komen, wat voor ongemakkelijke momenten kan zorgen. Een rustige en zakelijke aanpak, waarbij je duidelijk maakt dat je graag inzetbaar bent en blijft, volstaat. Daar is een werkgever ook mee gediend en een stuk voordeliger dan verzuim of uitval. 

Bespreek het tijdens functioneringsgesprekken

Mocht je een negatieve reactie krijgen, dan is dat niet erg. Vaak zijn er nog voldoende momenten waarbij je jouw wens voor flexibele werktijden kunt aankaarten, zoals  in een functioneringsgesprek waar je aan kunt geven dat je bijvoorbeeld verlofuren ingezet hebt om uitval op te vangen. Het feit dat je vooraf geïnvesteerd hebt, kan een werkgever over de streep trekken. 

Vraag om flexibele uren

Wat mij enorm geholpen heeft is te vragen naar flexibele uren. Op een gegeven moment kreeg ik moeite met  doorslapen en had ik vaak buikpijn. Het maakte dat ik steeds moeizamer m’n werk vol kon houden. Ik besloot toen om aan mijn manager te vragen of ik af en toe een rustige start mocht maken van de werkdag. Het maakte voor mij veel verschil of ik om 9.15 uur startte in plaats van 9 uur. Het maakte een wereld van verschil. 

Niet op iedere werkplek is dit te realiseren. Wel kun je proberen om begrip van je werkgever en je collega’s te krijgen. Bijtijds plannen hoe je dit gaat doen helpt ook omdat je er dan nog niet middenin zit. 

Mijn tips op een rij

  • Praat  erover met je werkgever en leg vast dat je parttime “moet” kunnen werken als je overgangsklachten je teveel worden. Al vroeg bekijken hoe je dit gaat doen, helpt omdat je er dan nog niet middenin zit. 
  • Heb je nieuwe baan? Bespreek al tijdens het  arbeidsvoorwaardengesprek dat je, indien nodig, minder of meer flexibel mag werken. Desnoods ruil je ‘t uit tegen iets anders. Blijf zakelijk en bespreek je klachten niet in detail.
  • Ook is het mogelijk om belastbaarheid te bespreken tijdens  een andere gelegenheid in de HR- cyclus.
  • Tel geen uren als je inderdaad af en toe wat later mag starten, maar lever wat extra op de momenten  dat je je wel goed voelt.

Wie weet komt er ooit nog eens bijzonder verlof voor deze periode. Zodat je precies dan, wanneer je denkt dat alles je nu echt teveel wordt, even time out kunt nemen. Over dat gevoel van teveel en hoe je hiermee om kunt gaan op je werk, vertel ik je meer over in  mijn volgende blog.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.
Share on twitter
Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Did you think this article was useful? Let us know

Vind je dit artikel waardevol? Laat het ons weten

Judith

Hallo, ik ben Judith en werk als office manager/hrm. Zowel in mijn werk als privé geef ik veel en krijg daar ook veel voor terug. Vrienden en familie zijn belangrijk voor mij. Om fit te blijven wandel ik veel en doe ik aan power yoga. Ook bezoek ik regelmatig musea voor moderne kunst.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!