Alhoewel ik het achteraf misschien altijd wel al heb geweten, ben ik er twee jaar geleden achter gekomen dat ik hoogsensitief ben. Ik voelde me vaker ‘anders’ dan anderen, was sneller moe en ben altijd al heel emotioneel geweest. Ook voelde ik de stemming van anderen goed aan , was ik enorm meelevend en kon ik fijn meevaren op het enthousiasme van anderen. Je snapt het al: er zitten veel voordelen, maar helaas ook nadelen aan het hoogsensitief zijn. Soms kunnen de nadelen de voordelen overschaduwen. Zeker als je nog zoekende bent naar wat hoogsensitiviteit voor jou inhoudt. Maar als je daar eenmaal achter bent gekomen, kan je die (hoog)gevoeligheid juist benutten. Dat is dan ook wat ik graag wilde leren zodra ik erachter kwam dat ik mijzelf HSP’er (High Sensitive Person) mocht noemen.

Lasten van hoogsensitiviteit 

Ik ga niet liegen: mijn hoogsensitiviteit voelde lang aan als een obstakel. Sterker nog: in een slechte bui is het nog steeds uitdagend. Lange tijd hoorde ik veel ruis op mijn lijn en werd ik snel overprikkeld door alle prikkels die ik opving: van geluiden en drukke menigtes tot emoties (die van mezelf en anderen) en meningen. Bij mij zorgde het ervoor dat ik niet alleen oververmoeid en in een  burn-out raakte, maar ik trok mij ook terug uit (sociale) situaties. Ik raakte geregeld overprikkeld en had mijn eigen emoties niet meer onder controle. Ik wilde er niet mee geconfronteerd worden door mezelf bloot te stellen aan de buitenwereld. Niet de juiste oplossing uiteraard, maar op dat moment wel de makkelijkste manier om met mijn overload aan emoties om te gaan. 

Leren inzetten als een kracht

Tegenwoordig kijk ik steeds minder naar mijn hooggevoeligheid als iets ‘negatiefs’. Natuurlijk kan het me soms wat belemmeren, maar ik kan het nu steeds meer als mijn kracht inzetten. Ik ken mezelf beter, ik weet precies wat me energie geeft en wat me energie kost en ik kan nu anderen helpen om daar ook achter te komen. Zo kan ik nu een stuk makkelijker keuzes maken die beter bij mij passen. Een avondje uitgaan, sla ik bijvoorbeeld steevast over, maar gezellig drankjes doen voordat de rest de stad ingaat, daar sluit ik wél graag bij aan. 

Door mezelf niet meer te laten beïnvloeden door de stemmingen en emoties van anderen, voel ik emoties en energie beter aan en kan ik ze juist op een positieve manier inzetten. Ik help waar nodig of ik trek juist  terug als ik voel dat dit beter is voor de ander. Ik kan goed meeleven zonder mezelf te verliezen in emoties van de ander. Wanneer anderen moeite hebben om hun gevoelens te uiten, kan ik daar bij helpen. Ik ben immers expert op het gebied van emoties uiten – ik doe niet anders! Ook help ik anderen te genieten van kleine dingen en help ik ze details te laten zien die hen zelf niet waren opgevallen. Ik vang alles – maar dan ook echt alles – op, dus het zou zonde zijn als ik dat niet met anderen zou delen!

Wees jezelf

Makkelijk is het soms nog steeds niet. Maar wanneer je leert omgaan met (een teveel aan) emoties en deze juist op positieve manier in kan zetten, beleef je daar meer plezier aan, dan wanneer je, net als ik, jezelf terugtrekt uit angst voor overprikkeling. 

Zoek voor jezelf uit waar je energie van krijgt en wat je energie kost. Vind daar een fijne balans in en communiceer vooral met anderen over waar je tegenaan loopt. Anderen ervaren misschien niet wat jij ervaart, maar ze kunnen je wel proberen te begrijpen en het makkelijker maken om jezelf te zijn. Dat is uiteindelijk het belangrijkste!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.
Share on twitter
Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Did you think this article was useful? Let us know

Vind je dit artikel waardevol? Laat het ons weten

Rachel Kabelaar

Als oprichtster en hoofdredactrice van The Glow-Getter Magazine (hét tijdschrift voor vrouwelijke ondernemers) en als succes- en mindsetcoach ben ik graag bezig met alles wat met persoonlijke ontwikkeling, mindset en balans te maken heeft. Onderwerpen binnen de gezondheidsbranche - specifiek burnout/stress en hoogsenstiviteit - hebben mij altijd al gefascineerd. Dankzij mijn ervaring met deze onderwerpen - zowel op werk- als privégebied - schrijf ik blogs die helpen bij het vinden van een positieve mindset en die jou laten beseffen dat je niet de enige bent die ervaart wat jij ervaart.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!