“Dit jaar wordt ons jaar!”, hoor ik mijn vriend tegen me zeggen terwijl we proosten met een glas champagne op een nieuw jaar. Op dat moment voelde en geloofde ik dat inderdaad ook. Maar nu we alweer over de helft van de eerste maand van 2021 zijn, weet ik dit zo net nog niet.

Terugblik op 2020

Vorig jaar was voor niemand een leuk jaar. Nu heb ik het geluk gehad dat ik geen studie achterstand heb opgelopen en wel heb kunnen afstuderen. Ook heb ik nu een vaste baan en hoef ik niet bang te zijn om deze te verliezen en in een financiële crisis terecht te komen. Ik werk in de kinderopvang, dus thuiswerken hoef ik niet, waardoor ik ook mijn huis vaker verlaat dan anderen. Tot nu toe heb ik ook nog geen familie of vrienden gehad die ernstig ziek zijn geweest. Natuurlijk mis ik het sociale contact, maar ik ben van mezelf een introvert, dus ik denk dat ik hier minder last van heb dan de gemiddelde mens. Ik heb het dus niet zo zwaar gehad als sommige anderen. Daar ben ik mijzelf erg bewust van en heel dankbaar voor. Ik leef mee met degene die dit geluk niet hadden het afgelopen jaar.

De start van het nieuwe jaar

Iedereen was begrijpelijk helemaal klaar met 2020. En zo ook ikzelf! Toch moet ik toegeven dat het best een anticlimax was voor mij om het einde van 2020 en het begin van 2021 te vieren, Gewoon, in mijn eigen woonkamer met alleen mijn vriend en katten als gezelschap. Niet dat ik een groot feest had willen houden, maar ik had het wel leuk gevonden om er wat vrienden bij te hebben. Om dit moment met meerdere mensen te delen, mijn geliefden te omhelzen en drie kussen op hun wangen te geven. Om ze een gelukkig nieuwjaar te wensen. Maar dit alles kon helaas niet. Het is misschien wel een nieuw jaar, maar we zitten nog steeds in een lockdown en eigenlijk is er nog helemaal niets veranderd.

Ons jaar?

Dat is waarom ik ben gaan twijfelen of 2021 inderdaad ons jaar gaat worden. Ja, er is een vaccin en dat is geweldig! Maar voordat iedereen ingeënt is, zijn we alweer een paar maanden verder. Daarnaast zijn er natuurlijk gemuteerde versies van het virus, waar we ook weer mee te maken hebben. Ik wil zeker niet negatief doen, maar ik wil wel realistisch zijn en niet te grote verwachtingen hebben voor het nieuwe jaar. Mijn vriend en ik hadden plannen om dit jaar een grote reis te maken, maar voorlopig is de lockdown nog niet voorbij en het vaccinatie proces is pas net begonnen. Ik vraag me af of het ons jaar gaat worden.

Hoop op de toekomst

Ondanks dat blijf ik wel positief! Ik probeer te genieten van de kleine dingen om me heen; zoals de sneeuw die vorige week viel, de (online) contactmomenten met mijn vrienden en familie of de wandelingetjes die ik steeds vaker maak om van de buitenlucht te kunnen genieten. Ik probeer in het moment te leven en dankbaar te zijn voor wat ik allemaal wel heb! Dat is wat dit jaar een hit or miss kan maken. En weet je wat? Ik denk dat 2022 sowieso wel ons jaar gaat worden!

Tips voor 2021

Ik hoop dat jij ook positief kan blijven kijken ondanks alle chaos in de wereld op dit moment. Probeer jouw geluksmomentjes te zien in de kleine dingen om je heen. Loop eens een rondje om van de buitenlucht te genieten, dit is super goed voor je mentale en fysieke gezondheid! Houdt contact met je geliefden, ook al is het alleen maar via social media of de telefoon. Voor meer tips & positiviteit kunnen jullie mij en NiceDay op Instagram volgen. Hier kunnen jullie mij ook laten weten hoe jullie over dit onderwerp denken. 

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.
Share on twitter
Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Did you think this article was useful? Let us know

Vind je dit artikel waardevol? Laat het ons weten

Anouk

Onzekerheden en angsten, we kennen het allemaal wel. En zo ook ikzelf. Het omgaan hiermee is soms lastig, maar ik doe mijn best om hierin te groeien, te leren en mijn ervaringen te delen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!