Als de avond valt en mijn oogleden het zwaar krijgen, hijs ik mezelf van de bank om naar mijn favoriete plek te verplaatsen: mijn bed. Al sinds ik klein ben heeft mijn bed een belangrijke betekenis voor mij. Mijn bed staat voor veiligheid en geborgenheid. Vroeger verstopte ik mijzelf onder de dekens voor monsters en inbrekers. Toen ik wat ouder werd kreeg mijn bed er nog een betekenis bij;. naast veiligheid en geborgenheid, ervoer ik in mijn bed ook troost. Momenteel staat het thema veiligheid erg centraal in mijn leven. Ik ben mezelf gaan afvragen bij wie en waar ik , op 25-jarige leeftijd, mij nu veilig voel. Is er iets veranderd? Of voel ik mij nog steeds alleen veilig in mijn bed?

Waar voel jij je veilig?

Tijdens meerdere therapiesessies is mij gevraagd waar ik mij het veiligste voel. In het begin moest ik hier heel lang over nadenken. Het enige wat er als antwoord in mij opkwam was; ik voel mij veilig in mijn bed. Nadat ik dit hardop uitsprak, begon ik het pas te beseffen. Ik voelde mij verdrietig over het feit dat ik mij niet veilig voel bij een persoon, maar wel bij een object. Dat hoort toch niet, is wat ik dacht. Later kwam ik erachter dat het niet zozeer het bed an sich was dat mij veiligheid bood, maar de deken. Het gewicht van de deken zorgde ervoor dat het voelde alsof ik werd omarmd. De warmte en zachtheid van de deken bracht mij rust en troost om de pijn te verzachten. 

Bij wie voel jij je veilig?

Twee weken geleden had ik weer een EMDR-sessie. Tegen het einde van de sessie kwam het volgende beeld omhoog: het was zomer 2016. Ik kwam net terug van een gesprek met de POH-GGZ en ik had haar net iets verteld wat ik heel erg moeilijk vond. Eenmaal thuis op mijn studentenkamer barstte ik in huilen uit. Ik voelde zoveel pijn en verdriet, maar ik durfde het met niemand te delen en ik voelde mij heel erg alleen. Om mezelf te troosten ging ik in bed liggen met de zware deken om mij heen. Nadat ik mijn therapeute had verteld hoe het plaatje eruit zag, vroeg ze mij het volgende: “Als dit nu was gebeurd, wie had je dan bij je willen hebben?”. Deze keer hoefde ik niet lang na te denken en na vrijwel een seconde kwam mijn antwoord eruit. 

Bij jou voel ik mij veilig

Ik heb het al vaak gezegd. Bij jou voel ik mij veilig. Tegelijkertijd liggen mijn hoofd en lichaam niet op één lijn. In mijn hoofd gaan gedachten rond dat ik me bij jou niet veilig mag voelen en dat ik het moet negeren. Mijn lichaam daarentegen zegt precies het tegenovergestelde. Ik ben mij ervan bewust waar de strijd vandaan komt. Het heeft enerzijds te maken met vertrouwen en anderzijds met kwetsbaar opstellen. Doordat er figuren in mijn jeugd zijn geweest die mijn vertrouwen hebben geschonden, ben ik extra voorzichtig met hechten. Ik stel mij dan ook niet zomaar bij iedereen kwetsbaar op. Pas als ik voel in mijn lijf dat het goed zit, zal ik mezelf helemaal openstellen. 

En dat gebeurde bij jou. Ik verzeker mezelf ervan dat ik niet bang hoef te zijn. Dat ik niet hoef te vrezen dat je me slecht zal behandelen. Dat de veiligheid die ik bij jou voel oprecht is en dat ik mijn lichaam daarop kan vertrouwen. De innerlijke strijd is nog vaak aanwezig. Ik accepteer dat het er is. Meer kan ik nu niet doen. Vechten heeft geen zin. 

Liefs, Ghyta 

Vind al Ghyta’s ervaringsverhalen hier.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.
Share on twitter
Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Did you think this article was useful? Let us know

Vind je dit artikel waardevol? Laat het ons weten

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!