Strijd tegen de stilte om mij heen en het lawaai in mijn hoofd
Strijd tegen de stilte om mij heen en het lawaai in mijn hoofd
voelen

Ik zit achter mijn bureau en luister naar de stilte om mij heen. Het is zo stil dat ik mijn eigen gedachten hoor rondvliegen in mijn hoofd. Het is benauwend. Nu ik veel thuis zit vanwege het coronavirus, lijken ondergegraven gedachtes en herinneringen naar boven te komen. ‘Ik dacht dat ik ervan af was’, gaat er door mij heen. Maar ook denk ik aan wat mijn therapeute ooit een keer tegen mij zei: ‘als er nog wat ligt, komt het vanzelf wel naar boven.’ 

Wat ik voel?

Verdriet en angst staan op de voorgrond. Het verdriet laat mijn lichaam zwaar voelen. Het is moeilijker om op te staan. Ik kan er niet tegen vechten. Eigenlijk wil ik de strijd niet eens aan gaan. Het mag er zijn. Dit zou ik een aantal maanden geleden niet hebben gezegd. Soms blijft het verdriet als een bal in mijn strot hangen en wil het er niet uitkomen. Dit zijn de meest pijnlijke momenten. Meestal probeer ik mij te focussen op het gevoel en zeg ik dat het er mag zijn. Soms vloeien er tranen en soms ebt het langzaam weg. De angst laat mijn ademhaling omhoog gaan en zorgt voor duizelingen in mijn hoofd. Soms word ik misselijk en krijg ik geen hap door mijn keel. Tenslotte zorgen angst en verdriet er samen voor dat ik mij onzeker voel over alles wat ik doe en voel.

Wat komt, gaat ook weer weg

Deze tijden van ‘quarantaine’ zorgen ervoor dat mensen met een mentale ziekte zeer kwetsbaar zijn. Het is juist belangrijk om sociale contacten te onderhouden en leuke dingen te doen. Helaas is een uitje of een kopje koffie met een vriendin in een cafeetje niet mogelijk. Het vergt dan ook creativiteit om andere manieren te vinden om met de demonen in je hoofd om te gaan. Ikzelf probeer een routine aan te houden. Zodra ik opsta, stap ik meteen onder de douche, want als ik de hele dag in mijn pyjama rondloop, ga ik mij niet beter voelen. Verder probeer ik wat te studeren, maar ik forceer niks. Als het niet lukt, dan is dat oké. Ik merk dat mijn creativiteitsniveau hoger is dan normaal. Ik schrijf meer en zing dagelijks. Gelukkig gaat therapie ook door via videobellen. Door in deze periode goed voor mezelf te zorgen en naar mijn lichaam te luisteren, kom ik deze periode vast door.

Sociale activiteiten en corona

Wat ook niet meehelpt is het nieuws. Elke dag word ik wakker met op mijn scherm: corona dit, corona dat. Wat ik vooral heel erg vond om te horen was dat we nog tot 1 juni in een soort van fysiek sociaal isolement zitten. 1.5 meter van je vriend of vriendin af zitten en elkaar niet een knuffel kunnen geven, vind ik een pijnlijke gedachte. Tot 6 april kon ik nog wel overzien, maar 1 juni…. Ik voel mij juist beter als ik mijn vrienden en vriendinnen om mij heen heb. Nu zie en spreek ik ze alleen maar via Skype of Whatsapp. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen. Maar ik denk dat er onvoldoende aandacht wordt besteed aan de mensen met psychische klachten. Wij zijn ook kwetsbaar, ook al is dat niet aan de buitenkant te zien. En dan zijn er nog de psychiaters, psychologen en psychotherapeuten die ons nog steeds (online) therapie geven. Wat zouden we toch zonder hen moeten? 

Daarom zeg ik: “Applaus voor de mensen van de geestelijke gezondheidszorg!”

Tip: lees de blogs op NiceDay die je kunnen helpen om de dag door te komen. Hou vol en zorg goed voor jezelf. 

Liefs,

Ghyta

Tags: emoties
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!