“Ben ik wel écht gelukkig?”. Dat is een vraag waar ik mij de laatste tijd veel mee bezig houd. Ik mediteer me suf, op zoek naar geluk en in de hoop dat ik ergens in mij het antwoord kan vinden. Soms voel ik dat er meer lucht en ruimte ontstaat tijdens het mediteren. Is dit dan het gevoel van geluk, vraag ik mezelf af? Is er wel een definitie van geluk? Kort geleden had ik een gesprek met een goede vriend. Hij was jarig en iemand vroeg aan hem wat voor doelen hij voor dit nieuwe levensjaar heeft. Zijn antwoord hierop vond ik werkelijk waar prachtig. Hij zei het volgende: “Ik ben eigenlijk heel tevreden met mijn leven en ik ben gelukkig. Stel dat ik nu doodga, dan kan ik zeggen dat ik een mooi leven heb gehad.”. Ik keek hem aan en was zo geïnspireerd door zijn woorden. Ik bewonder hem dat hij dit op 26-jarige leeftijd kan zeggen. Ondertussen vraag ik mezelf steeds meer af of ik op dit moment hetzelfde zou kunnen zeggen over mijn leven. 

Wat is geluk?

Ik vraag me af wat geluk is en of dit afhangt van de verwachtingen en eisen die men eraan hangt. Als ik aan geluk in de puurste vorm denk, dan denk ik aan kinderen. Een kind is al snel gelukkig als hij of zij in de speeltuin mag spelen of een ijsje mag na het eten. De meeste kinderen hoeven ook niet met zorgen rond te lopen, waardoor zij in alle geluk kunnen leven en bovenal kunnen genieten van het nog ‘klein’ zijn. Ik geloof dat hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om gelukkig te zijn. Zoals ik het zie,  zijn mensen steeds op zoek zijn naar dat ultieme geluksmoment. Wanneer zij dat moment hebben gevonden en hebben ervaren hoe dat geluk voelt, willen ze het opnieuw voelen. Datzelfde geluksmoment voelt dan niet meer als het ultieme geluk, met als gevolg dat mensen op zoek gaan naar een nieuw ultiem geluksmoment. De lat wordt hierdoor als het ware steeds verlegd. Een andere overtuiging die ik heb, is dat andere mensen je niet gelukkig kunnen maken. Ze kunnen wel van invloed zijn op je geluk, maar uiteindelijk ben jij degene die jezelf gelukkig kan maken.

Dus: ben ik wel écht gelukkig?

Dat gezegd hebbende probeer ik een antwoord ( al is het maar een half antwoord) te formuleren op de vraag: ben ik wel écht gelukkig? Nu ik bijna aan het einde van dit blog ben gekomen, ondertussen luister naar akoestische muziek en de sfeerlichtjes om mijn bed heen hangen, voel ik mij ontspannen en tevreden. Is dit dan geluk, het gevoel van tevredenheid en het kunnen uiten van jezelf via deze weg? Zijn het dit soort kleine momenten die bijdragen aan mijn geluk? Wat ik ook opmerk, is dat dagelijks mediteren ook bijdraagt aan mijn geluk. Het helpt mij om minder hard naar mezelf te zijn en om gevoelens van eigenwaarde en zelfcompassie te versterken. Ik geloof dat als ik op een milde manier naar mezelf kan kijken en alle “imperfecties” die daarbij komen kijken kan omarmen, ik straks een volmondige JA kan antwoorden op de vraag; “ben ik wel écht gelukkig?”

Liefs,

Ghyta   

 

Vond je dit een mooie blog? Je vindt al Ghyta’s indrukwekkende ervaringsverhalen hier.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.
Share on twitter
Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Did you think this article was useful? Let us know

Vind je dit artikel waardevol? Laat het ons weten

Ghyta

Studeren met een depressie en PTSS is een topsport. Door te schrijven hoop ik andere jonge mensen te helpen die met vergelijkbare problematiek door het leven gaan. Mijn motto: doorbreek het taboe!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!