Gefixeerde denkbeelden: tijd om ze los te laten
Gefixeerde denkbeelden: tijd om ze los te laten

“Door het niet vast te houden aan gefixeerde denkbeelden zal degene die zuiver van hart is helder in het waarnemen, en bevrijd van zintuiglijke verlangens, niet opnieuw geboren worden in deze wereld.” – Metta Sutta

Het stukje tekst dat hierboven geciteerd staat, komt van een metta sutta. Het is een soort kanon die gezongen wordt door boeddhistische monniken. In de tekst zitten verschillende overtuigingen verweven die uit het boeddhisme komen. Een tijdje geleden kwam er een metta sutta op mijn pad. Toen ik begon met lezen, voelde ik mezelf lichter worden. De zinnen vloeiden zachtjes door mijn hoofd en lieten alle perfectionistische gedachten vervagen. De laatste paar zinnen van de tekst raakte mij en zette mij tot nadenken. Ik dacht na over de woorden “gefixeerde denkbeelden.” Eigenlijk is het wel waar. Wij denken in hokjes en labels.

Waarom een label?

De moderne maatschappij is gewend om hokjes of labels aan mensen en dingen te hangen. Ik zal een paar voorbeelden noemen:

  • Als een jongen van poppen en verkleedjurken houdt, is hij homo.
  • Een jongen en een meisje kunnen niet bevriend zijn met elkaar, omdat dit altijd leidt tot een liefdesrelatie.
  • Als iemand alleen maar zwarte kleding draagt en piercings heeft, zal hij of zij wel aan zelfbeschadiging doen. 

Zo kan ik er nog wel een paar bedenken. Bovenstaande beweringen zijn gebaseerd op wat de maatschappij denkt. Een jongen die het leuk vindt om met poppen te spelen en om zich te verkleden als prinses is zich nog aan het ontwikkelen. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat hij homo is. Jongens en meisjes kunnen prima met elkaar bevriend zijn zonder dat zij verliefd zijn op elkaar. Zij kunnen ook intiem zijn met elkaar zonder dat er verliefdheid in het spel is. Tenslotte hoeft een persoon die alleen maar zwarte kleding draagt en piercings heeft niet aan zelfbeschadiging te doen. Hij of zij kan zwarte kleding ook gewoon mooi vinden en zich er comfortabel in voelen. 

De maatschappij geeft hokjes of labels aan mensen, omdat zij vinden dat iedereen ergens bij moet horen. Als je nergens bij hoort, dan wordt dat meteen negatief gezien. Ik denk zelf dat door in labels of hokjes te denken, er meer pestgedrag wordt vertoond en dat het onnodig stress en onzekerheid creëert. Ik geloof dat dit leidt tot meer geestesziektes, zoals depressie of angststoornissen. Dus waarom kunnen we er niet mee stoppen?

“Relatie”

Ik ben er door de metta sutta achter gekomen dat ik mij veel relaxter voel als ik niet in labels denk en gefixeerde denkbeelden loslaat. Als het bijvoorbeeld om een relatie gaat wordt er gedacht aan een jongen en meisje of twee personen van hetzelfde geslacht, die verliefd zijn op elkaar en intiem met elkaar zijn. Maar wat nou als je wel heel veel om iemand geeft, maar niet verliefd bent op die persoon? Kan je dan niet intiem met elkaar zijn omdat dit volgens de maatschappij niet hoort? Dit begon ik mij af te vragen. En hoe meer ik erover nadacht, hoe meer stress ik erover ben, omdat ik geen label kon vinden. Toen ik de zin in de metta sutta las dacht ik: JA! Je hoeft helemaal niet in labels, hokjes of gefixeerde denkbeelden te denken omdat de maatschappij dit doet. De maatschappij is niet degene die jouw leven leeft. Jij leeft je eigen leven, dus jij mag zelf kiezen hoe jij met dit soort dingen omgaat. De wereld zal er een stuk vreedzamer en liefdevoller uitzien als iedereen labels zou loslaten. Het is niet realistisch om te denken dat dit over een aantal jaren zal gebeuren. Maar het is wel realistisch om te bedenken dat er misschien ieder jaar één persoon op deze aardbol is die voor zichzelf besluit om niet meer in labels te denken. Daar wordt de wereld óók beter van!

Liefs,

Ghyta 

Tags:
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.
Share on twitter
Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Did you think this article was useful? Let us know

Vind je dit artikel waardevol? Laat het ons weten

Ghyta

Studeren met een depressie en PTSS is een topsport. Door te schrijven hoop ik andere jonge mensen te helpen die met vergelijkbare problematiek door het leven gaan. Mijn motto: doorbreek het taboe!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!