“Nee, je bent niet depressief. Je hebt gewoon stress”. Deze woorden kreeg ik wel eens naar mijn hoofd geslingerd toen ik in net in een depressie zat en last had van PTSS. Ik had de diagnoses enkele weken eerder van de psychotherapeut gekregen, maar toch waren er mensen in mijn omgeving die het beter leken te weten. Dat hielp mij totaal niet; ik voelde me niet gesteund en er tegenin gaan had geen zin. Ik heb het idee dat mensen het woord ‘stress’ heel breed zien. Stress of gespannen zijn, kan ook een kenmerk zijn van een psychische ziekte. Neem bijvoorbeeld PTSS; de eerste ‘S’ staat voor stress. Je lichaam staat onder constante spanning en alle prikkels komen net iets harder binnen dan normaal. Dit kan de vecht- of vluchtreactie van je lichaam triggeren. Een beetje stress is niet erg, maar wanneer is stress niet gezond meer? Ik ben natuurlijk geen arts, dus zal vanuit mijn eigen ervaring schrijven.

Corona

Ik weet het moment nog goed. Het was begin maart 2020 en ik had net een tentamen gemaakt. Die avond kreeg ik verschillende appjes met nieuwsberichten dat mijn universiteit zou gaan sluiten in verband met corona. De volgende ochtend zat ik met twee medestudenten in de lege kantine van de universiteit voor een bespreking. Diezelfde namiddag was de persconferentie. Het bleken geen speculaties; de universiteit ging écht sluiten. Ik merkte dat ik voor, tijdens en na de persconferentie vrij gespannen was. Mijn hart bonkte in mijn keel en mijn spieren waren lichtelijk gespannen. Ook in mijn hoofd gingen allerlei gedachten rond: “Hoe moet dat nu met afstuderen? We kunnen onze vakken niet volgen, ik ga studievertraging oplopen.” etcetera. De weken daarna ging Nederland ‘op slot’. De momenten dat ik buiten was zorgden voor stress in mijn lijf. Ik ging met verhoogde alertheid naar de supermarkt. Deze verhoogde alertheid is ook een vorm van stress. Het is een vervelende vorm van stress, maar wel één waarmee je nog normaal kunt functioneren.

PTSS

Een heel ander uiterste van stress heb ik ervaren toen ik PTSS had: een posttraumatische stressstoornis. Mijn lichaam stond onder hele hoge spanning en was erg alert. Bij ieder klein geluid vloog ik tot aan het plafond. Ik had wekelijks nachtmerries en soms nachtelijke paniekaanvallen. Daarnaast vond ik het niet fijn om op plekken te komen waar veel mensen waren. Op zulke plekken waren er teveel prikkels die mijn gestreste systeem niet goed kon geleiden. Als eerste reactie probeerde ik de stress enigszins ‘leefbaarder’ te maken door naar pianomuziek te luisteren, te schrijven en af en toe met vriendinnen af te spreken. Maar, er kwam een moment dat ik door de hoge stress niet meer kon slapen. Mijn lichaam kon niet meer zelfstandig in de ruststand komen, dus kreeg ik een hulpmiddel in de vorm van een slaappil, naast de antidepressiva die ik al slikte. De slaappil was mijn redding en gaf mij mijn nachtelijke rust weer terug. Deze vorm van stress is eigenlijk niet zelf op te lossen. Ik heb hier EMDR-therapie voor gevolgd bij een psychotherapeut. Al na twee sessies voelde het alsof de zware deken van stress van mij afgleed. Ik kreeg meer ruimte en ging minder overprikkeld de deur uit. 

Zo zijn er nog veel meer vormen en gradaties van stress. Een beetje stress is niet erg, maar zodra stress je gaat hinderen in je dagelijks leven, is het belangrijk om te kijken wat je hieraan kan doen. 

Liefs,

Ghyta

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.
Share on twitter
Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Did you think this article was useful? Let us know

Vind je dit artikel waardevol? Laat het ons weten

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!