NiceDay blog: De impact van Black Lives Matter

De afgelopen maand heb ik twee documentaires gezien die veel indruk op mij hebben gemaakt. Beide documentaires hebben mij doen nadenken over de Black Lives Matter-beweging, hun beweegredenen en hun impact. Ik heb een zwarte moeder en een witte vader. Gelukkig ben ik zelf nooit in aanraking gekomen met discriminatie of racisme. Voor zover ik weet mijn moeder ook niet. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat andere mensen met dezelfde huidskleur als ik, of de huidskleur van mijn moeder, vaak worden blootgesteld aan discriminatie. Ik vind het schrijnend om te zien dat, na de afschaffing van de slavernij en het einde van de van oudsher segregatie tussen wit en zwart, er nog steeds een vorm van moderne rassenscheiding in de wereld lijkt te bestaan. 

Documentaires

Twee documentaires hebben mij beter laten begrijpen waarom de Black Lives Matter community is opgezet. De eerst documentaire die ik heb gezien heet ‘13th’ en gaat over het 13e amendement van de Grondwet van Amerika. In dit amendement is het verbod op slavernij opgenomen. De tweede documentaire heet ‘Time: The Kalief Browder Story’ en gaat over een jongen die, op 16- jarige leeftijd, 3 jaar in de beruchte gevangenis Rikers Island heeft gezeten, voor een misdaad die hij niet heeft gepleegd. Beide documentaires laten zien wat de oorzaak is van het verschil in behandeling van zwarte mensen door autoriteiten in Amerika. Volgens wetenschappers en mensenrechtenactivisten is dit te herleiden naar de slavernij en de daaropvolgende strijd voor gelijkheid van alle Amerikaanse burgers, ongeacht hun huidskleur. 

Racisme in Amerika

Mensen met een zwarte huidskleur worden nog steeds als ‘minder’ gezien in Amerika. In het verleden zijn er zelfs presidenten geweest die deze boodschap hebben uitgedragen naar het volk. Ze namen maatregelen met als doel criminaliteit te laten afnemen, bijvoorbeeld. Het was destijds wel heel ’toevallig’ dat er steeds meer zwarte mensen in de gevangenis belandden en het slachtoffer werden van random fouilleringen op straat. De slotbeelden van de documentaire ‘13th’, zijn mij erg bijgebleven. Hierin werden beelden getoond van zwarte Amerikanen, die zonder reden door de politie zijn doodgeschoten op straat. Of, door middel van geweld van de politie zijn overleden. Het laatste beeld bestond uit foto’s en namen van zwarte mensen die allemaal door toedoen van de politie zijn overleden. Dat zijn er erg veel. Te veel.

Gevoelig onderwerp

Ik merk zelf dat ik het een lastig onderwerp vind om mij hierover uit te spreken. Toch vind ik het belangrijk dat we met z’n allen nadenken over en verder kijken naar waarom de Black Lives Matter-beweging is opgezet. Het mag toch niet zo zijn dat in 2021 je anders wordt behandeld, alleen maar omdat je een zwarte huidkleur hebt? Het kan toch niet zo zijn dat je wordt doodgeschoten door de politie, omdat je een ‘verdachte’ beweging maakt en óók nog een zwarte huidskleur hebt? Vanbinnen hebben we dezelfde kleur bloed en dezelfde organen. Het lijkt alsof bepaalde delen van de geschiedenis zich herleven. Ik zou zo graag willen dat mijn kinderen opgroeien in een wereld waarin iedereen gelijk is. In een wereld waar er geen onderscheid is in huidskleur. Want wat maakt het uit?

I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: “We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal.” – Martin Luther King Jr. 

Liefs,

Ghyta 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!