#coronavirus is trending. Heel Nederland staat op zijn kop. Mensen rennen massaal naar de supermarkt om WC-PAPIER (?) in te slaan. Ik zie filmpjes en afbeeldingen op social media voorbij komen en denk bij mezelf, doe eens even normaal mensen. Er is geen atoomoorlog uitgebroken en we hoeven ook niet onder te duiken. Maar waarom reageren mensen dan op deze manier? Is het een gevalletje als er één schaap over de dam is, volgen er meer? Of is dit een weerspiegeling van angst? 

Social maakt je bang

Het is 14:50 uur, donderdagmiddag 12 maart 2020. Ik kom net van de universiteit en lig in bed, omdat ik mijn ogen niet meer open kan houden. Mijn telefoon gaat af en ik zie het volgende appje: ‘Scholen gaan sluiten vanwege corona. Straks is er een persconferentie.’ Mijn hartslag gaat van ruststand naar standje intensieve inspanning. Ik had serieus een uur geleden nog een gesprek met een medestudent over het sluiten van scholen. We kwamen tot de conclusie dat dit vast niet zal gaan gebeuren. Maar het nieuws staat er vol mee en er komt straks een persconferentie. Iets na 15:15 is het dan zover, de persconferentie gaat beginnen. Ik wacht met ingehouden adem totdat de meneer van het RIVM klaar is met praten. Dan komen de maatregelen. Ik kan bijna niet ademen. Na vijf minuten zijn de maatregelen opgesomd en is mijn hartslag gedaald. Oké… dus dit was het? Ik had het in mijn hoofd vele malen erger verwacht. Ik pak mijn telefoon en app mijn moeder: ‘jeetje mam, ze maken ons zo onnodig bang.’ En dat is wat er gebeurd. De media zet alles onder een vergrootglas. Social media staat vol met berichten over corona en mensen lijken alles te geloven. Er wordt paniek gezaaid en mensen worden hierin meegesleurd, inclusief ikzelf.

Angst is niet nodig

Angst zorgt ervoor dat je in soort waakstand komt. Het zorgt ervoor dat je klaar bent om te vluchten of vechten. Ik denk dat het coronavirus ook voor angst zorgt bij mensen. Ze zijn bang om besmet te raken of om dingen, zoals wc-papier, tekort te komen. Het is aan de ene kant een logische reactie, maar ik denk dat de angst in dit geval doorslaat. Als je op een (betrouwbare) website met informatie over het coronavirus kijkt, is het niet nodig om door te slaan in de angst dat er iets ernstigs gaat gebeuren. Er zijn duidelijk risicogroepen genoemd en er staan algemene voorzorgsmaatregelen, waaraan mensen zich moeten houden. Dat zou voldoende moeten zijn. 

Mijn advies: denk aan elkaar

In deze tijd van corona is het belangrijk dat we aan elkaar blijven denken en niet als een stel asociale mensen door het leven gaan. Ik snap heel goed dat mensen zich laten leiden door de angst. Het is ook eng. Er is een virus dat besmettelijk is en er is een kans dat er complicaties kunnen optreden. Maar probeer jezelf gerust te stellen door realistisch naar de situatie te kijken. Corona is gekomen, maar zal ook weer verdwijnen. 

Liefs,

Ghyta 

Tags: angst
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.
Share on twitter
Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Did you think this article was useful? Let us know

Vind je dit artikel waardevol? Laat het ons weten

Ghyta

Studeren met een depressie en PTSS is een topsport. Door te schrijven hoop ik andere jonge mensen te helpen die met vergelijkbare problematiek door het leven gaan. Mijn motto: doorbreek het taboe!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!